Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen lånar ut elcykel

/
  • SUSAR FRAM. Reportrarna på plats fick pröva ta en sväng över Kungsbron med elcykeln. Här susar Arbetarbladets reporter Marika Johansson fram. För dem som vill ersätta bilen är detta ett bra alternativ. Men akta er för köbildning, hela Gävle ska till en början dela på en cykel.
  • LADDAR. I en väska på pakethållaren finns batteriet till elcykeln.

Nu kan du låna kommunens nya elcykel när du ska göra dina ärenden.

Parkingenjör Cristian Jansson cyklar 20 mil varje månad och undviker bilen i arbetet.

– En gång cyklade jag vilse i Bomhus och elen tog slut. Men då blir det bara lite trögare att cykla, säger han.

Annons

Sedan årsskiftet har Tekniska kontoret haft en elcykel som används av de anställda. Nu har man köpt ytterligare en elcykel för 15 000 kronor. Tanken är att den ska vara gratis att låna för företag och privatpersoner och ersätta bilen.

– Detta är ett sätt att miljöanpassa våra resor och förändra resemönstret i staden, säger Ingegerd Krantz, initiativtagare och projektledare för Hållbart resande.

Hon syftar till att vid hälften av alla resor som är under fyra kilometer i Gävle kommun så används bilen. Kostnaden för en mil på elcykel är 15 öre.

– Nu kan man ringa till Medborgarkontoret och sedan avtala om när man kan låna cykeln. Vi hoppas på ett stort intresse och har inte hört något negativt från andra städer som också har elcyklar, säger Ingegerd Krantz.

Cykeln laddas med 220 volt och det räcker ungefär sju mil. Enligt beräkningar ska ett batteri räcka för 400 tankningar sedan måste batteriet bytas ut, en kostnad på 5 000 kronor.

Den som använt cykeln mest är Cristian Jansson, kommunens parkingenjör. I stället för att ta bilen cyklar han till Bomhus, Hille och Andersberg för att inspektera träd. Han kan göra flera ärenden på samma tur, slipper söka parkering och kan upptäcka nya saker som han har nytta av i arbetet.

– Det har fungerat jättebra. Men om man startar och stannar ofta gäller det att hålla koll på batteriet, säger han.

Och hur känns det då? Ja, om du vill spara på din kraft och motion är elcykel ett bra alternativ. Uppförsbackarna känns betydligt lättare.

 

 

 

Mer läsning

Annons