Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen riskerar böter för sen handläggning

I över ett år har Gävlekvinnan väntat på att få en kontaktperson. Det är på tok för länge, anser länsstyrelsen och beslutar nu om ett föreläggande mot kommunen och yrkar samtidigt på ett saftigt bötesbelopp.

Annons

Det var i juni förra året som en Gävlekvinna på nytt beviljades en kontaktperson, kvinnan har tidigare haft ett antal kontaktpersoner, men har av olika anledningar varit tvingad att söka nya.

Kommunen förklarar den segdragna handläggningen med dels resursbrist och dels avsaknad av lämplig kontaktperson. Kvinnan erbjöds en kontaktperson i oktober i fjol, men tackade nej till just denna person.

Länsstyrelsen skriver i föreläggandet att det är positivt att kommunen arbetat med att hitta en lämplig kontaktperson, men att det inte undantar kommunen från sitt ansvar. Länsstyrelsen skriver även att ett helt år är att betrakta som vida överstigande skälig tid för kommunen att verkställa ett beslut om kontakt-person.

Därför yrkar länsstyrelsen att kommunen ska böta 5 000 kronor per månad från juli 2008 fram tills dess att beslutet verkställs.

Det är länsrätten som till slut beslutar i frågan.

Annons