Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen ser över möjlighet att flytta kontor och växthus till Kungsbäck

/
  • Arkivbild från Mackmyra Whiskys torn med utsikt över Kungsbäck.

Gavlefastigheter behöver bygga ut i Kungsbäck för att få plats med Markbyggarnas fordonsverkstad, kontor och kommunens växthus.
Nu ska kommunen se om det är möjligt.
Men man har fortfarande inte gett upp tanken på att ha växthuset vid Stora Vall och öppna upp det för allmänheten.

Annons

Markbyggarna är sedan förra året dotterbolag till kommunala fastighetsbolaget Gavlefastigheter. En del av verksamheten håller till på Näringen.

Men när Trafikverket om ett drygt år påbörjar bygget av det två kilometer långa järnvägsspåret som ska gå tvärsöver industriområdet behöver man flytta sig.

Därför har Gavlefastigheter bett att få veta om Gävle kommun kan ta fram en detaljplan som godkänner att det byggs både kontor och verkstad vid det huvudkontor man i dag har i Kungsbäck.

På onsdagen sa politikerna i samhällsbyggnadsnämnden ja till att en sådan plan ska tas fram för att se om det är möjligt.

Även kommunens produktionsväxthus där stamfuchsiorna från Esplanaden brukar övervintra kan hamna här.

Tidigare har Arbetarbladet berättat att Gavlefastigheter skulle vilja flytta växthuset till grönområdet mellan Stora Valls herrgård och Västra vägen och öppna upp och utveckla verksamheten med bland annat trädgårdskafé och odlingslotter.

– Den idén har man fortfarande kvar men det här är något man vill prova för att ha en valmöjlighet. Det är ett parallellt spår om det skulle visa sig att det första inte fungerar, berättar Daniel Olsson, (S), avgående ordförande för samhällsbyggnadsnämnden.

Parkmiljön kring Stora Vall är känslig.

Området som nu är aktuellt ligger bortanför Högskolan i Gävle.

Daniel Olsson betonar att han tycker att det ska bli intressant att följa utvecklingen i Kungsbäck framöver eftersom mycket är på gång.

– Bland annat vet vi att det finns intresse att bygga ännu fler studentlägenheter här, säger han.

Mer läsning

Annons