Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vädjar om Östertunneln

Kommunen vill fortfarande bygga den nya Östertunneln vid Nygatan. I en skrivelse till regeringen utvecklas nu argumenten till varför länsstyrelsens beslut att sätta stopp för bygget borde ändras.

Annons

7 november meddelade länsstyrelsen att kommunens detaljplan för en ny gång- och cykeltunnel från Nygatan till Öster upphävs. Myndigheten anser att den föreslagna utformningen av tunneln skulle skada kvarteren och allén längs Nygatan närmast järnvägen.

I slutet av samma månad beslutade kommunstyrelsen att man ville överklaga beslutet till regeringens miljödepartement. Nu har man utvecklat grunderna för sin överklagan.

Kommunen tycker att tunneln är viktig för stadens kontakt med stadsdelarna Öster och Gävle Strand och vill att de som bor där ska kunna ta sig in till centrum på ett tryggt, lättillgängligt och attraktivt sätt. Den nuvarande tunneln vid Drottninggatan uppfyller inte de kraven och är inte aktuell att bygga om, enligt kommunen.Skadan på riksintresset, som var skälet till länsstyrelsens beslut, är enligt kommunen inte ”påtaglig”. Det är den formulering som används i lagtexten.

Kommunen påpekar att man i samband med ett eventuellt tunnelbygge skulle tvingas ta bort omkring 20 träd i allén på Nygatan. När tunneln är klar kan dock åtta nya träd planteras, tror man och bedömer att bara en liten del av esplanadsystemet kommer att påverkas.

När regeringen tar upp frågan till prövning är oklart.

Mer läsning

Annons