Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen valde hög kvalitet framför lägsta pris

/
  • firades med bandklippning. På onsdagen firade företaget Carema att de numera har kontraktet på att driva äldreboendet och hemtjänsten i Stigslund. De fick uppdraget av kommunen trots att det fanns andra företag som erbjöd ett lägre pris. Mait Andersson hjälpte gärna regionchefen Margaretha Eriksson att klippa invigningsbandet.

Företaget Carema vann upphandlingen om äldreboendet och hemtjänsten i Stigslund trots att deras anbud innebar ett högre pris än Aleris anbud. Nu har Carema tagit över, och all personal, även chefen Bo Österholm, har valt att jobba kvar.

– Det känns jättebra, säger han.

Annons

Det var kvalitetsfrågor som gjorde att Carema vann upphandlingen om Stigslund. Sådant som bemanning, kvalitetskontroll och andra positiva mervärden.

Prismässigt låg Caremas anbud betydligt högre än Aleris, som skötte verksamheten fram till september och som i sitt nya anbud pressade kostnaderna ordentligt.

Carema, och kommunens egen äldreomsorg, var de som fick allra högst poäng för kvalitet när anbuden granskades. Och i Gävles upphandlingar av äldreomsorg värderas kvalitetspoäng vanligtvis något högre än pris.

”Det är jättebra här”

I går firades övertagandet med smörgåstårta och bandklippning. Vid saxen satt Mait Andersson som bor på Stigslunds äldreboende.

– Det är jättebra här. Jag vet inte hur det blir nu, vi vet ingenting om det här. Men flickorna blir väl kvar så det blir bra, säger hon.

Sjuksköterskan Helena Young tycker att det är lite tidigt att utvärdera den nya arbetsgivaren efter två veckor.

– Det blir ju alltid mer jobb i början, med nya blanketter och så. Men det känns spännande. Carema har ju bra rykte så det blir nog bra, säger hon.

Närståendeombudsman

Innan invigningen satte igång passade representanter från Carema på att berätta för medierna vad som är så bra med Carema.

Bland annat att alla kunder garanteras minst en timme i veckan på tu man hand med sin egen kontaktperson i personalen. Att personalen har samma meddelarfrihet gentemot journalister som kommunanställda. Att företaget har en särskild närståendeombudsman som samlar synpunkter från anhöriga, gode män och så vidare.

Generellt har Carema ett bättre rykte än Aleris när det gäller bemanning och tjänstgöringsgrader. Men i Stigslund lär det inte bli några direkta förändringar i och med arbetsgivarbytet.

Samma personal blir kvar med samma tjänstgöringsgrader, och budgeten kommer i stort sett att vara lika stor som när Aleris hade kontraktet.

Mer läsning

Annons