Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunen vill stoppa Engelska skolans gymnasium

Gävle kommun går vidare till kammarrätten för att försöka förhindra att Internationella Engelska skolan startar eget gymnasium i Gävle i höst.
– Vi vill inte göra Engelska skolan till martyr. Det handlar om juridiska principer, säger Peter Hasch, s, ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

Annons

Nämnden var enig över partigränserna i beslutet att överklaga länsrättens beslut.

– Det finns luddiga formuleringar som förefaller tyda på att länsrätten inte vet hur det förhåller sig i skolvärlden, säger Gunilla de Maré, m.

Kommunpolitikerna i Gävle vill att kammarrätten prövar om inte Engelska skolans planerade gymnasieskola innebär en överetablering som strider mot skollagen.

– Om man läser länsrättens beslut så verkar det som att man menar att alla kommunala gymnasieskolor i Gävle måste läggas ned för att det ska vara fråga om en överetablering, säger Peter Hasch.

Han kan inte tänka sig att det är lagens mening.

Peter Hasch menar att vissa friskolor fått avslag medan andra, som Engelska skolan, fått okej från Skolverket.

– Det är dubbla budskap och verkar som att det tas olika beslut beroende på vem som handlägger ärendena. Det blir rättsosäkert, säger Peter Hasch.

Han hoppas att kammarrätten tar ett vägledande beslut som blir avgörande för hela ”Skol- sverige”.

Engelska skolan planerar för ett gymnasium med 140 platser i första årskursen. När ansökningstiden gick ut hade 34 elever sökt det nya friskolegymnasiet i första hand.

– Det är tråkigt att kommunen försöker förhindra unga elever i Gävle att välja sin egen framtid. Låt oss hoppas att kammarrätten visar sunt förnuft på samma sätt som länsrätten gjorde, säger Peter Fyles, vd i Internationella Engelska skolan.

– Våra juridiska rådgivare tvivlar på att kommunens ens får prövningstillstånd i kammarrätten, tillägger han.

De som sökt till Engelska skolans gymnasieprogram kommer att få plats på någon av de kommunala gymnasieskolornas samhälls- eller naturprogram om kammarrätten går på kommunens linje. Det säger sig Peter Hasch kunna garantera.

Mer läsning

Annons