Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens miss vid John Bauer kan bli dyr

/

Delar av John Bauergymnasiet har saknat bygglov i flera år. Det gör att det kommunala bolaget Gavlefastigheter kan få betala avgifter på över 330 000 kronor.


Samtidigt har skolan fått nya bygglov på Sörby Urfjäll som gäller fram till sommaren 2011.

Annons

När John Bauergymnasiet startade i Gävle 2003 flyttade skolan in i lokaler på Sörby Urfjäll som ägs av det kommunala fastighetsbolaget som då hette Brynäs Byggnads AB. Verksamheten hade då ett bygglov för tillfällig användning av industribyggnad som gymnasieskola.

Det bygglovet går ut i år, men när fastighetsbolaget, som nu heter Gavlefastigheter, skulle söka förlängt bygglov upptäckte tjänstemännen på kommunens bygg- och miljöförvaltning att allt inte stod rätt till.

– Det framkom att de även använde lokaler i det intilliggande GTC-huset. Där gäller inte det bygglov de hade, säger bygglovsarkitekt Lars Skogsberg på Bygg & Miljö.

När kommunen upptäcker ett svartbygge tar man ut en byggnadsavgift som är fyra gånger så hög som bygglovsavgiften.

– Vi fungerar som en myndighet och behandlar alla lika. Om vi upptäcker sådant här i ett kommunalt bolag eller ett privat spelar ingen roll, säger Lars Skogsberg.

I det här fallet bestod vissa av de utnyttjade ytorna i GTC-huset av konferensrum och därför väljer man att bara ta ut byggnadsavgiften för halva ytan, det vill säga 600 kvadratmeter. Byggnadsavgiften stannar därför på 36 244 kronor.

Bygg- och miljönämnden är också skyldig att väcka talan i länsrätten som kan tvinga Gavlefastigheter att även behöva betala en tilläggsavgift. Om den avgiften också räknas på halva ytan stannar den på 300 000 kronor, och ska betalas till staten.

Nu har nya tillfälliga bygglov beviljats för John Bauergymnasiet. Dels har bygglovet för de ursprungliga lokalerna förlängts, dels har ett nytt bygglov beviljats för lokalerna i GTC-huset. Ett tredje ärende gällande bygglov för sammanlagt 600 kvadratmeter lokaler som John Bauergymnasiet vill utnyttja i intilliggande Kraftsportens hus, låg också på nämndens bord. Där ska dock bullernivåerna utredas först eftersom lokalerna ligger nära järnvägen.

– Om bullernivåerna ser okej ut har jag fått delegation från nämnden att själv besluta om bygglovet, säger Lars Skogsberg.

Alla byggloven är tillfälliga fram till sommaren 2011. Loven strider egentligen mot detaljplanen men det krävs tid för att hitta en mer permanent lösning för John Bauergymnasiet på Sörby Urfjäll. Skolan vill inte flytta och kommunen ska göra en utredning om vad som krävs för att den ska få vara kvar i industriområdet.

Mer läsning

Annons