Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunens service får underkänt av företagarna

Gävle kommun får underkänt av företagarna. Det visar en enkät som 350 lokala företagare svarat på. Framför allt är det kommunens syn på företagande som brister.
– Det finns en hel del otydligheter i vår roll, erkänner kommunens näringslivschef Helena Ribacke.

Annons

Företagarundersökningen har utförts av Statistiska centralbyrån på uppdrag av Gävle kommun. Under våren har 1 000 av kommunens totalt omkring 6 000 företagare fått frågor som rör regionens företagsmiljö och kommunens service till företagen.

350 svar kom in och resultatet är en inte alltför upplyftande läsning. Regionens företagsmiljö får med nöd och näppe godkänt, medan kommunens service åt företagarna får så lågt betyg att det räknas som underkänt. I båda delarna ligger Gävle väsentligt under snittet bland de andra tolv kommuner som deltog i undersökningen.

– Det här bekräftar saker vi redan känner till i viss utsträckning. Vi är för otydliga med vad vi kan och vill och har för få mötesplatser där vi pratar samverkan och utveckling, säger Helena Ribacke.

Hon är förhållandevis nytillträdd som näringslivschef i kommunen och vill inte nu ge svar på varför det har blivit som det blivit. Hon vill i stället ”öppna dörrar” och ge företagarna fler tillfällen att träffa kommunledningen.

– Vi ska inte ha stora möten, utan få mer dialog som är återkommande. Vi måste fråga varför det inte har fungerat och hur det skulle kunna fungera bättre.

Helena Ribacke pratar om att träffa enskilda branscher eller företagargrupper och ha rådslag i olika frågor för att få en bättre förståelse för vad som till exempel händer i olika konjunkturer.

– På så sätt förstår vi bättre vad vi måste göra. Utan näringslivet blir det inga arbetstillfällen, så vi behöver varandra, säger hon.

Svenskt Näringsliv har varje år sedan 1999 gjort en så kallad företagarbarometer där resultaten har sett ut ungefär på samma sätt för Gävles del som i SCB:s enkät. Organisationens regionchef Lars Beckman tycker att kommunen hittills inte har tagit resultaten på allvar, utan i stället valt att ifrågasätta företagarnas svar.

– Nu måste man gå från ord till handling, och fokusera på saker man kan göra för att uppnå en förändring, säger han.

– Nej, absolut inte. De är snarare positiva. Vad som ofta glöms bort är att Gävle når framgång och får en bättre samhällsutveckling med fler företagare. Företagen klarar sig alltid, för de kan välja att expandera på någon annan ort om inte möjligheten finns i Gävle, säger Lars Beckman.

Mer läsning

Annons