Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommuner tar över hemsjukvård

Efter åratal av diskussioner ser det nu ut att vara klart – kommunerna i Gävleborg tar nästa år över ansvaret för hemsjukvården. Därmed ska svårt sjuka äldre få både sin hemtjänst och sin hemsjukvård från samma ställe.

Annons

– I dag blir det väldigt mycket spring hos många äldre när det både ska komma personal från kommunens hemtjänst och från landstingets hemsjukvård. I framtiden kan man samordna insatserna, säger landstingsrådet Eva Tjernström (S).

Det är tänkt att bli den stora vinsten med att kommunen tar över – det och att man ska slippa oklarheter kring vem som ansvarar för vad. Men det är just gränsdragningsproblemen som lett till att kommunaliseringen dröjt så länge. Landstinget och länets tio kommuner har helt enkelt haft svårt att komma överens. Dels om vad som egentligen ska räknas som hemsjukvård, dels om hur mycket den vården kostar. För när kommunerna tar över ansvaret måste man även få mer pengar.

Nu har man till slut kommit överens om att kommunerna får höja skatten med 22 öre och att landstinget sänker med lika mycket. I praktiken innebär det att ungefär 132 miljoner kronor förs över från landstinget till länets kommuner.

Man har också kommit överens om att planerad hemsjukvård är kommunernas ansvar medan enstaka, akuta besök fortfarande ska skötas av landstinget.

Är det inte risk för att det blir nya gränsdragningsproblem?

– Jo, det finns en stor risk för det. Men vi ska ha en grupp som ska följa det här och ta itu med strulet, säger Eva Tjernström.

Om allt går som det är tänkt ska kommunerna ta över ansvaret för hemsjukvården i början av nästa år.

Mer läsning

Annons