Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunpengar ska rädda Briggen Gerda

/

Briggen Gerdas ekonomi räddas tillfälligt. Kommunstyrelsen har beslutat att gå in med 500 000 kronor för att undvika att föreningen går i konkurs.

– De får det som ett föreningsbidrag för att kunna betala sina skulder, säger kommunalråd Carina Blank (S).

Annons

Arbetarbladet har i flera artiklar berättat om Föreningen Briggen Gerdas ekonomiska kris. Man har skulder på över 3 miljoner kronor och har vädjat till kommunen att ta över hela båten för att undvika konkurs.

Kommunen har nu avsatt en person som tillsammans med föreningen inventerar vilka tillgångar, skulder och renoveringsbehov som finns. Man räknar med att utredningen ska vara klar fram till nästa kommunstyrelsemöte 8 december.

500 000 ur fond

Föreningen Briggen Gerda har dock några räkningar som måste vara betalda redan nästa vecka om en konkurs ska undvikas. Därför beslutade kommunstyrelsen på tisdagen att ta 500 000 kronor ur en fond för oförutsedda utgifter och ge till föreningen.

– Vi ville helt enkelt ha en respittid för att göra klart vår utredning. Vi vet för lite i dag och det vore ovärdigt att inte ta reda på allt innan ett beslut ska fattas, säger Carina Blank.

Vad det lutar åt tycker hon är för tidigt att säga, men påpekar att flera fartyg på andra håll i landet får ekonomisk hjälp i form av offentliga medel. Det gäller bland annat Ostindiefararen Götheborg och vandrarhemsskeppet af Chapman i Stockholm. Dock tror hon inte att Gävle kommun är någon idealisk ägare av Gerda.

Utbildning eller vandrarhem

– Vi är förmodligen ingen vidare ägare av en båt om man inte kommer på en genialisk verksamhet Det kan till exempel handla om utbildning eller vandrarhem, men i så fall skulle vi behöva hitta en partner, säger Carina Blank.

Annons