Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunstyrelsen säger nej till köp av Sundsvalls försäkringsaktier

/

Gävle kommun vill inte köpa Sundsvalls kommuns aktier i det kritiserade försäkringsbolaget Kommungaranti.
Det beslutade en enhällig kommunstyrelse under tisdagen.

Annons

Kommunfullmäktige i Sundsvall beslutade i somras att de inte längre vill ha kvar sin del av försäkringsbolaget Kommungaranti. Enligt avtalet ska Gävle kommun i första hand erbjudas att köpa deras aktier. Kostnaden skulle landa på cirka 500 miljoner kronor.

– Skulle vi köpa Sundsvalls aktier får vi ett överkapital. Det finns ingen anledning för oss att ha det. Vi täcker redan den risk för skada som vi har, säger Åsa Wiklund Lång (S), kommunalråd.

Läs också: Gävle kommun ensamma kvar i kritiserat försäkringsbolag

Kommunerna bildade Kommungaranti tillsammans för sex år sedan och köpte ett återförsäkringsbolag i Luxemburg.

Kommunerna försäkrade sig själva mot framtida negativa resultat. Syftet är att kunna kapa topparna på de framtida pensionsutbetalningarna när 40-talisterna går i pension. Kommunerna har också försäkrat sig mot ökade kostnader inom omvårdnad eftersom andelen äldre i befolkningen väntas öka. Gävle kommun har gått in med drygt 700 miljoner kronor i bolaget.

Läs också: Öppen fejd om försäkringsbolag

För ett par år sedan blossade en het debatt upp i Sundsvall. Försäkringsbolaget kritiserades och kallades för en fasad för skatteplanering. Vilket flera utredningar slagit fast att det inte handlar om.

Politikerna i Sundsvall fick kalla fötter och bestämde sig till slut för att dra sig ur.

Det slutgiltiga beslutet om huruvida Gävle ska köpa Sundsvalls aktier ska fattas av kommunfullmäktige. Om fullmäktige säger nej är nästa alternativ för Sundsvall att försöka sälja aktierna till en annan kommun.

Läs också: Pensionspengarna finns i Luxemburg

Mer läsning

Annons