Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konferensbyte ovanpå spåret

/
  • Helene Göthe Lorenz startade Gavle Central Konferens 2003. Nu går hon vidare och överlämnar företaget till Annika Wiberg.
  • Den särskilda nischen är förstås närheten till tågen.

Gävle Central Konferens har bytt ägare. Efter tretton år har Helene Göthe Lorenz lämnat över till Annika Wiberg.
– Jag ska inte ändra på något, bara lägga till lite innehåll, förklarar den nya ägaren.

Annons

Kön till kaffe och smörgås bildas snabbt på andra våningen i Centralstationen. Ett antal personer med höga befattningar inom Region Gävleborg konfererar. Om heta ämnen som studie­resor till San Fransisco eller kritiserade chefsdagar för miljoner är uppe till diskussion låter vi vara osagt. Men gäster från offentlig sektor är annars en vanlig syn hos Gävle Central Konferens.

Redan 2001 började Helene Göthe Lorenz projektera för en konferensanläggning ovan stationens spår efter en förfrågan från fastighetsägaren Jernhusen. Två år senare, efter ett stort antal tömda färgburkar, öppnades dörrarna och det dröjde inte länge innan hon behövde anställa. Det har stadigt tuffat på, säger hon, den egna nischen har stått mot den ökade konkurrensen från hotellen, både gamla och nya, i Gävle, men visar också på konferensbranschens kommersiella utveckling.

– Beslutet att göra något nytt har växt fram, men visst är det dubbla känslor, det här är ju lite av min bebis, säger Helene Göthe Lorenz.

Hon har under en tid även drivit konferensverksamhet i Tomaskyrkan i Andersberg och i drygt fyra år haft kongressbyrå som ett dotterbolag. Nu läser hon det treåriga kommunikationsprogrammet på högskolan med sikte på en anställning. Men entreprenörens ränder går inte ur så lätt. Det finns alldeles för mycket nya idéer, menar hon också.

Annika Wiberg fick i höstas tips om planerna och efter samtal är nu ägarbytet genomfört. Hon känner lokalerna väl, både som tillfällig inhoppare och som kund när hon ordnat kurser. Marknadsföring, arrangemang och mässor är hennes specialitet, hon har bland annat anordnat flera hälsomässor.

– Jag gillar ju det personliga mötet och här finns möjlighet att kombinera mina tidigare åtaganden med konferensverksamheten, säger hon.

Annika Wiberg vill i större utsträckning locka gäster från lite längre håll tack vare de goda tågförbindelserna. Hon utlovar också mer arrangemang på kvällar och helger och avser att förlänga säsongen över sommaren då konferensgästerna inte är lika frekventa.

Mer läsning

Annons