Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konkurs hotar Briggen Gerdas förening

/

Briggen Gerda är i ekonomisk kris. Med över tre miljoner i skulder hotas föreningen av konkurs och styrelsen vädjar nu till kommunen om hjälp.

Annons

 

– Vi har erbjudit dem att ta över alla våra tillgångar och skulder, säger vice ordförande Lars Horn.
På onsdagskvällen hade föreningen ett medlemsmöte där styrelsen informerade om den krisartade situationen. I kassan finns inte mer än någon tusenlapp, samtidigt som man dras med stora skulder. Dels har man ett banklån på 3,2 miljoner kronor som man betalar av på varje månad. Dessutom har man löneskulder, skatteskulder och leverantörsskulder på några hundra tusen.
– Däremot har vi jättestora tillgångar i skeppet. Det är försäkrat till ett värde av drygt tjugo miljoner kronor, men det är klart att det inte är en tillgång man kan betala räkningar med, säger föreningen briggen Gerdas vice ordförande Lars Horn.
Anledningen till att ekonomin är helt körd i botten är främst att varje seglingsrutt de fyra somrar man varit ute har gått med förlust.
– Skeppet kan helt enkelt inte segla ihop sina kostnader, säger Lars Horn.
I somras blev det dessutom extra dyrt eftersom byssan inte fungerade som man hade tänkt sig och man blev tvungen att hyra in kockar. De tidigare planerna på att ha julbord på briggen har nu spolats och bed and breakfast nästa sommar är inte heller aktuellt.
Föreningen har nu insett att man inte klarar att reda ut situationen på egen hand om en konkurs ska undvikas. Man vädjar därför till kommunen.
– Vi har erbjudit dem att ta över skeppet med alla tillgångar och skulder, men att föreningen i så fall fortsätter att driva och underhålla Gerda, säger Lars Horn.
Alternativet att sälja Gerda tror han är möjligt, men han är tveksam till att det skulle finnas någon lokal köpare. Det innebär i så fall att skeppet försvinner från Gävle och kanske till och med från Östersjön.
– Föreningen vill att Gerda ska vara kvar i Gävle och det vet vi att även kommunen vill.
Kommunalråd Per Johansson (S) bekräftar att kommunen fått frågan om att ta över Gerda. Han tycker att det vore olyckligt om Gerda försvann från Gävle.
– Hon är ett bra varumärke och det här projektet har ju varit väldigt knutet till Gävle och även använts i marknadsföringssammanhang. Men vi måste titta på vilka kostnader som följer med, hur mycket som behöver läggas på reparationer och så vidare.
Finns det något annat kommunen skulle kunna göra för att rädda upp situationen?
– I så fall skulle det väl vara att gå in med medel för att rädda föreningen, men nej, jag vill inte svara på det. Vi ska se vad våra ekonomer kommer fram till och sedan jobba vidare med frågan, säger Per Johansson.

 

 

Annons