Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konserthuset – dyrare än väntat

/
  • Fler lokaler. Konserthuschefen Beryl Lunder ser inga möjligheter att tjäna mer pengar på konferenser än i dag. ”Vi behöver absolut fler lokaler, det är frustrerande att behöva säga nej” säger hon.

När Gävle kommun fattade beslut om att bygga Konserthuset sades det att det skulle bli självförsörjande inom fyra år. I stället lägger kommunen minst 12 miljoner kronor per år i driftbidrag. – Det blev precis som vi befarade, för dyrt, säger moderaten Gunilla de Maré.

Annons

När planerna på att bygga ett konserthus i Gävle blev kända på 90-talet gick debatten hög och protesterna var många. De flesta invände mot kostnaden och menade att det var mycket pengar att satsa på kultur för en liten grupp.

5 424 personer skrev på namnlistor för att stoppa bygget. Men det fanns en politisk majoritet som stödde projektet och 1996 togs beslutet att bygga Gävle konserthus.

I kalkylerna som ingick i beslutsunderlaget fanns en driftbudget med på 2,6 miljoner kronor. I dagens prisläge hade det motsvarat 3 miljoner. Men i verkligheten blev det dyrare. Kommunstödet har i stället legat på 12–14 miljoner kronor de senaste åren.

Styrgruppen hade också utgångspunkten att organisationen skulle bära sina egna kostnader.

Sture Sandberg var kommunalråd (S) i Gävle 1996 och ordförande i styrgruppen som tog fram kalkylerna.

– Jag är inte förvånad att man har fått skjuta till mer. Vi gjorde en beräkning av driften men jag hade en känsla av att det skulle bli mer, för intäkterna var nästan omöjliga att bedöma, säger han.

I beräkningarna inför bygget fanns antaganden om 15 000 konferensgäster per år. Det blev hälften så många så när som på toppåret 2007.

Man räknade med 120 konserter och musikevenemang per år utöver symfoniorkesterns egna. De förhoppningarna har inte heller infriats. Konserterna har varit mellan 64 och 110 utöver symfoniorkesterns 23–33 årliga spelningar i huset.

Magnus Bäckström, som var Gävles förste konserthuschef och numera är vd och konstnärlig ledare på Uppsala konsert och kongress, tycker inte att man ska fästa så stor vikt vid de uppskattningar som gjorde innan huset byggdes.

– Jag har läst ganska många förstudier av konserthus och det är säkert seriöst och bedömt efter bästa förmåga, men det var en skiss och sedan bygger man på den verklighet som visar sig. Det finns inget konserthus i världen som är självbärande, säger Magnus Bäckström.

Oppositionspolitikerna Gunilla de Maré (M) och Urban Sjölander (C) var kritiska när beslutet togs och är det fortfarande.

– Man blundade och byggde utan att visa hur det skulle finansieras och drivas, säger Urban Sjölander.

Annons