Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konserthuset – snart ett hus utan musik

/

Konserthuset gick redan på sparlåga. Då gick restaurangen i konkurs och därmed försvinner hyresintäkter. Nu tvingas konserthuset att helt sluta arrangera nya konserter.

Annons

Kvar blir symfoniorkesterns program, världsmusikensemblen, några barnkonserter och konserter då externa arrangörer hyr in sig.

– Det blir avsevärt färre konserter och det kommer att märkas förstås att konsertutbudet smalnar av vilket kan påverka bilden av Gävle Konserthus. Jag är orolig för att färre ska finna en orsak att komma hit. Vi vet att Gävleborna förväntar sig att det ska vara ett brett utbud, säger konserthuschefen Beryl Lunder.

Inga planerade konserter har bokats av.

Men det 20-tal konserter med jazz, blues och folkmusik som skulle se till att bredda utbudet har man alltså inte råd att genomföra.

– Mig veterligare har det aldrig hänt förr att vi har tagit bort en del av den egna profilen och samtidigt har vi inte tidigare haft en världsmusikensemble som vi har haft de tre senaste åren, säger Beryl Lunder.

Arbetarbladet har tidigare berättat att färre konferenser och mindre representation stjälpte restaurangen Opus by Esperanto i Gävle Konserthus. Sedan ägarna på egen begäran försatt sig i konkurs står konserthuset nu utan restaurang.

Därmed går man också miste om cirka 400 000 kronor i hyresintäkter.

Tills vidare köper konserthuset mat till konferensgäster genom cateringföretaget Gefle Gourmetservice.

Men redan innan restaurangen gick omkull rådde sparläge på konserthuset.

Gävle kommun har varslat om sänkt kommunbidrag nästa år och för konserthusets del innebär det att man måste höja biljettpriserna och drastiskt skära ned på antalet konserter, så mycket som med 35–40 procent.

I dag presenterar konserthuset utbudet för Gävle symfoniorkester och konsertutbudet för resten av 2009 samt 2010.

Mer läsning

Annons