Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kontantlösa sjukhusbesök gav ingen stor vinst

8 miljoner kronor skulle landstinget Gävleborg spara genom att ta bort möjligheten att betala för vårdbesök med kort och kontanter. Men det gav bara 2 miljoner kronor.

Annons

Och nu höjs allt fler röster för att man ska kunna betala på annat sätt än bara faktura.

I landstinget Gävleborg kan man sedan förra året bara betala för vårdbesök med faktura. Ett system som krånglat till det för patienter – inte minst för personer som ofta besöker vården och behöver utnyttja högkostnadsskyddet. Det ställer också till det för bland annat asylsökande som får betala dyra avgifter för att betala fakturorna på banken.

Ifrågasatt systemet

Moderaten Annmari Bergström har ifrågasatt systemet i en interpellation och landstingsrådet Eva Tjernström (S) medger att man haft inkörningsproblem.

– Det har hänt att folk har fått felaktiga fakturor men det korrigeras alltid och vi måste ge systemet en chans. På sikt blir det väldigt naturligt att ha det på det här viset, menar hon.

Men Annmari Bergström (M) tycker att det känns onaturligt att landstinget väljer ett otidsenligt system där papper ska skickas per post istället för att låta människor betala elektroniskt.

Mer arbete

Miljöpartisten Jörgen Sjöstedt påpekar också att systemet i stället för att underlätta hanteringen för personalen har lett till merarbete då det är krångligt att utreda hur mycket patienterna betalat och när de har rätt till frikort.

– Fakturamodellen har uppenbarligen inte blivit så lyckad och då måste vi vara beredda att omvärdera den. Det är en viktig service gentemot patienterna.

Mer läsning

Annons