Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konvent för manga lockar många

/
  • underhåller sig. Clara Salberg, 16 år från Södertälje, Sara Hjortsberg, 20 år och Jessica Söderlind, 15 år från Sundsvall, spenderar väntan med att leka fotleken – och har redan lärt känna varandra. ”Efter den här helgen kommer alla att känna alla”, säger Jessica Söderlind.
  • förväntansfulla. Nathalie Carlsson, 15 år, Frida Mattsson, 15 år, och Ellen Persson, 14 år, har åkt från Söderhamn för att vara med på manga-träffen. ”Vi blev intresserade av japanska serier och sen är vi fast. Vi var här förra gången det var konvent, det är kul!”, säger de.
  • japanälskare. Robin Lindqvist, 21 år från Söderfors, Henrik Larsson, 21 år från Björklinge och Jens Bjurman, 21, från Söderfors tycker om konvent – och Japan.
  • lång väntan. Lina Krantz, 16 år från Söderhamn, Nadja Lindkvist, 15 år från Kalix, Frida Thunberg, 16 år från Ljusne, Emelie Staffas, 16 år från söderhamn och Emma Nyström, 15 år från Ljuse, har väntat utanför i tre timmar. Men humöret är ändå på topp.
  • har läst japanska. Joey Pelgrims, 21 år och Hanna Svanberg, 21 år från Falun och Karl-Erik Skog, 23 år från Trollhättan är allmänt intresserade av japansk kultur.

Tidigt på fredagsmorgonen började mangaintresserade ungdomar från hela landet köa utanför John Bauergymnasiet.

– Vi är här för att ha kul, säger 16-åriga Clara Salberg från Södertälje som har väntat i fem timmar på att konventet ska börja.

Annons

Från fredagen klockan 14 till söndag klockan 16 pågår WhateverCon:02 i John Bauers lokaler, en träff för alla som är intresserade av japanska serier och tecknade filmer.

Flera av ungdomarna har stora väskor med sig och tänker sova över i skolans lokaler.

– Det här är mest till för att folk från olika delar i landet ska träffas här i Gävle. Oftast har folk pratat på internet och åker runt på konvent i Sverige och träffas på riktigt, säger Jimmy Tisell som är träffens huvudansvarige.

Utanför ingången sitter Ljusneborna Emma Nyström, 15 år, och Frida Thunborg, 15 år, med sina kompisar och väntar.

– Man kan verkligen vara sig själv här. Jag ska nog mest springa omkring, säger Emma Nyström.

– Och det är roligt att träffa andra galna folk, skrattar Frida Thunborg.

På konventet finns filmrum, aktivitetsrum, lekrum och tre tv-spelsrum. Det är den ideella föreningen Randomkai som har anordnat träffen och under helgen arbetar 20 ideella arrangörer plus funktionärer för att få det hela att gå ihop.

– Japanska serier är inte en fluga, intresset bara växer. Jag tror att det är för att det finns så mycket olika typer av serier, säger Jimmy Tisell.

Han räknar med att närmare 300 ungdomar kommer.

När föreningen hade sitt första konvent i våras försökte man få hjälp av kommunen med lokal, men fick nej. De kunde inte ordna med övernattningsmöjligheter.

Då ryckte John Bauergymnasiet in och lånar nu ut sina lokaler gratis.

– Vi har fått så offantligt mycket hjälp från John Bauer, säger Jimmy Tisell och fortsätter.

– Men blir vi större kanske kommunen får upp ögonen för oss.

Japanälskaren Jens Bjurman, 21 år från Söderfors, är förväntansfull inför helgen.

– Japan är det bästa jag vet. Konventen har introducerat mig till så mycket nytt. Att man får klä ut sig till vad man vill är en fördel, annars tänker jag vara med i många spelturneringar och bara vara mig själv, säger han.

Annons