Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Köptvång för de mindre butikerna

I november bröt Arla sitt distributionssamarbete med Gefleortens. Det innebär att små butiker tvingas köpa minst 50 kilo per leverens om de vill ha något från Arla, och ännu mer för att slippa en ny leveransavgift.

Annons

Till skillnad från många butiker i stora kedjor bestämmer varje Ica-handlare själv varifrån han eller hon vill köpa sina mejeriprodukter. I Gästrikland är Gefleortens huvudvalet för Ica-butikerna, men många köper in en mindre mängd varor direkt från Arla. Bland annat Keso, någon yoghurt och i vissa fall ekologisk grädde.

Arbetarbladet har ringt runt till flera mindre butiker som tycker att det har blivit krångligare sedan Arla tog över distributionen av de egna varorna.

– Jag vet inte varför Arla gör så här, om de försöker får upp volymerna på det här sättet och till slut skaffa sig marknadsmonopol. För de ställer ju krav på hur mycket vi ska köpa, säger Nori Camuz, Ica-handlare i Bomhus och ordförande för Svensk Handel i Gävle.

Enligt honom måste butikerna köpa minst 50 kilo per leverans från Arla. Och egentligen minst 125 kilo, annars läggs en leveransavgift på.

– Fast de kör en inkörsperiod utan avgift nu, troligen för att inte få alla emot sig. Men i slutländan blir det här ett jätteproblem för de små butikerna. Det kan vara svårt att komma upp i de här leverenskraven, särskilt om man vill köpa från Gefleortens i första hand. Vi kan inte låta bli helt att beställa från Arla för de är ensamma om vissa varor, säger han.

Enligt Tobias Åhlén, chef för extern kommunikation på Arla fanns det ett kundönskemål om att man skulle kunna beställa hela Arlas sortiment direkt från Arla, och när de då byggde upp en ny distributionsapparat såg de ingen anledning att dessutom ha kvar gamla leveranssamarbeten.

Mer läsning

Annons