Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korsnäs fick klartecken för nya värmeverket

Nu har även Korsnäs fått klartecken för den stora satsningen på ett biobränsleeldat kraftvärmeverk som företaget ska bygga ihop med Gävle kommun.

Totalt handlar det för Korsnäs del om en investering på 465 miljoner kronor.

Annons

Bioenergianläggningen som byggs inne på Korsnäs industriområde är kostnadsberäknad till 1,8 miljarder kronor. Tidigare har Gävle kommun beslutat gå in med 320 miljoner kronor i riskkapital i det gemensamma bolaget Bomhus Energi AB.

”Enormt glädjande

I går gav styrelserna för Kinnevik och Korsnäs sitt klartecken för satsningen.

– Det är enormt glädjande att få den här möjligheten att bidra till ett bättre klimat. Vi har högt ställda ambitioner för minskade koldioxidutsläpp och därför känns den här investeringen helt rätt i tiden, säger Christer Simrén, Korsnäs vd.

Bygget av det biobränsleeldade kraftvärmeverket innebär att det nya energibolaget kan säkra leverans av miljövänlig el och ånga till både Korsnäsfabriken och till Gävle Energis fjärrvärmekunder.

Korsnäs och kommunen ska äga 50 procent var av aktierna i Bomhus Energi AB. Korsnäs satsar, enligt gårdagens styrelsebeslut, 320 miljoner kronor i aktier och förlagslån. Dessutom investerar företaget ytterligare 145 miljoner kronor i den befintliga anläggningen för leverans av spillvärme till Gävle Energi.

Annons