Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korsnäs ökar vinsten trots lågkonjunktur

/

Korsnäs trotsar lågkonjunkturen och ökar både vinst och leveranser av papper och kartong.

– Det är vår hängivna personals stora förtjänst, säger Christer Simrén, vd i Korsnäs med fabriker i Gävle, Frövi och Rockhammar.

Annons

Han pekar på det senaste årets förändringar som bland annat inneburit att 125 jobb skalats bort, däribland ett 80-tal i Gävle.

– Hade man inte jobbat så fokuserat på förändringsarbetet och ställt upp på de jobbiga förändringarna så hade resultatet inte varit lika bra, säger han.

Billigare ved och högre försäljningspriser har också spelat in.

För årets första nio månader redovisar Korsnäs en rörelsevinst på 609 miljoner kronor. Det kan jämföras med 567 miljoner för motsvarande period i fjol.

Byggandet ökar

Intäkterna ökade från 5 728 till 6 018 miljoner kronor.

Leveranserna av papper och massa ökade med 10 000 ton samtidigt som produktionsvolymen minskade med 53 000 ton. I fjol hamnade mycket på lager.

– Vi var på väg ned i en djup lågkonjunktur. Det är fortfarande lågkonjunktur men jag tror att vi har det värsta bakom oss, säger Christer Simrén.

Leveranserna av vätskekartong som används för bland annat mjölk- och juiceförpackningar har minskat något medan säckpappret sålt bättre än i fjol.

Det kan tolkas som att folk köper lite mindre drycker men att byggandet är på väg uppåt.

– Vi hade en riktigt kris för knappt ett år sedan och sen har det sakta repat sig.

Inga fler neddragningar

Christer Simrén utesluter inte att det blir kortare produktionsstopp i bland annat Gävlefabriken under de närmaste månaderna. Beläggningen är dålig på några maskiner.

Rörelsemarginalen når över 10 procent, vilket var kravet från modern Kinnevik när sparprogrammet satte igång förra hösten.

– Det ser ljusare ut men vi får nog dippar i efterfrågan även under det närmaste halvåret, säger Christer Simrén som inte planerar fler neddragningar.

Han räknar med att Lotta Söderström som med kort varsel slutade som personalchef i förra veckan, ersätts inom några månader.

– Vi har organiserat så att det löpande fungerar under tiden, säger han.

Annons