Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korsnäs stoppar fabriken tolv dagar

Korsnäs ska spara mera för att möta lågkonjunkturen. Om några veckor presenteras ett nytt resultatförbättringsprogram.
Personalminskningar kan inte uteslutas, medger Christer Simrén, Korsnäs vd.

Annons

I november stoppas fabriken i Gävle under tolv dagar. Det sker bland annat för att minska färdigvarulagren i det allt mer pressade marknadsläget.

Korsnäs, som är en del i Kinnevik, redovisar en vinst efter avskrivningar på 567 miljoner kronor för årets första nio månader. Det är 31 procent sämre än motsvarande period i fjol.

Intäkterna var i stort sett oförändrade, 5 728 miljoner kronor, men ökade kostnader för framförallt massaved, energi, övriga insatsvaror och löner drog ned resultatet med cirka 330 miljoner kronor.

Rationaliseringar som genomfördes i samband med att fabrikerna i Gävle och Frövi samordnades väntas minska kostnaderna med cirka 170 miljoner i år. Men det försämrade marknadsläget gör att besparingarna inte blir så stora som företaget tidigare räknat med.

Av delårsrapporten framgår att Korsnäs känt av skandalen med förgiftade mjölkprodukter i Kina. Korsnäs har sålt mycket vätskekartong i Kina under de senaste åren men efter sommaren i år har försäljningen minskat.

Den minskade kinaförsäljningen står för en del av den fyraprocentiga minskningen av leveranserna av vätskekartong, konstaterar Christer Simrén. Han tror att melaminskandalen i Kina kan vara en orsak.

Vätskekartong är Korsnäs stora produkt med drygt två tredjedelar av försäljningsvolymen.

– Vi är i en konjunkturavmattning, konstaterar Christer Simrén.

Det planerade resultatförbättringsprogrammet innebär troligen personalnedskärningar. Det kommer också att handla om att minska lagren och förhandla med både kunder och leverantörer om ändrade betalningsvillkoren. Om Korsnäs får sin vilja igenom kan det leda till att kunderna måste betala sina räkningar snabbare medan leverantörerna får vänta lite längre.

Hur mycket som man siktar på att spara vill Christer Simrén inte avslöja i dag.

De båda stoppveckorna i november sker utöver det ordinarie underhållsstoppet i början av oktober. Christer Simrénn tycker att det är läge att rusta maskiner som kanske inte setts över på tiotals år.

– Vi får ner våra färdigvarulager och underhåller bruket och vässar knivarna för bättre tider, säger han.

Mer läsning

Annons