Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortege rullar i protest mot orättvisa jobbvillkor

/
  • Så här såg det ut på Essingeleden i december förra året när en protestkortege anordnades.

På lördag blir det mer trafik än vanligt på några vägar runt Gävle. I en aktion för bättre villkor inom bland annat åkerinäringen ska en kortege köra runt.

Annons

LÄS OCKSÅ:

TV: Många lastbilar slöt upp i kortegen

Lastbilschaufförer, taxiförare, hantverkare, lantbrukare - alla har de bjudits in till aktionen som anordnas av "Här stannar Sverige".

Syftet är att uppmärksamma myndigheter och politiker på de olika villkor som de tycker finns inom transport, taxi, lantbruk och hantverk. "Det handlar helt enkelt om att alla aktörer, oavsett nationalitet, ska konkurrera med samma spelregler", skriver branschtidningen Proffs.

Upprinnelsen till protesterna är en händelse i Sundsvall förra året då en utländsk lastbilsförare körde med falska handlingar. Han friades i tingsrätten, vilket fick flera aktörer i branschen att reagera. Sedan dess har protesterna visats genom att lastbilar stannar där de är klockan 12.

Nu är det i stället en kortege som gäller i cirka 15 orter i Sverige, och för första gången hålls protesten även i de andra nordiska länderna. Nytt i år är även en till punkt i kravlistan - trafikpolisen. Branschen kräver en starkare trafikpolisorganisation.

I Gävle är det samling vid 10-11 på parkeringen mellan Gavlerinken och GTK-hallen. Klockan 12 drar kortegen i väg ut på E4.

Tanken var från början att köra genom centrala Gävle, men med nationaldagsfirandet var det inte möjligt ur trafikhänseende. I stället går rutten på E16, E4, förbi Hemlingby köpcentrum och vidare till Näringen.

Ett 100-tal har anmält att de kommer att delta i Gävles kortege.

Mer läsning

Annons