Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Korttidsboenden drabbat av resistenta bakterier

Omvårdnad i Gävle lämnar två Lex Maria-anmälningar till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Anmälningarna handlar om tio kunder som smittats av multiresistenta bakterier.

Annons

I början av året upptäckte omvårdnadsförvaltningen i Gävle att en av deras kunder hade smittats av multiresistenta bakterier av typen MRSA. En bakterie som är motståndskraftig mot många sorters antibiotika och som därför är svår att behandla.

Smittan upptäcktes när personen drabbades av ett sår som inte ville läka och som man därför tog prover på.

Smittskyddsenheten på region Gävleborg kopplades in och smittspårning visade att ytterligare nio personer som bott på olika korttidsboenden i Gävle hade smittats.

Man kan bära på bakterien utan att märka av det. Men om den drabbade får någon typ av infektion i kroppen kan det bli problem eftersom många vanliga antibiotika inte biter på den.

– Om man blir sjuk blir det mer besvär för patienten och sjukvården. Risken är att man inte får rätt behandling, säger smittskyddsläkaren Signar Mäkitalo.

Särskilt allvarligt kan det bli om man drabbas av blodförgiftning då det är viktigt att effektiv behandling sätts in snabbt.

Med hjälp av Region Gävleborg har omvårdnadsförvaltningen kartlagt och utrett hur bakterierna kunnat spridas. I utredningen framkom brister i grundläggande hygienrutiner samt att medarbetarna inte hunnit byta arbetskläder varje dag då det inte funnits tillräckligt med ombyten. Man har efter utredningen utfört åtgärder för att lösa problemen.

Mer läsning

Annons