Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftig ökning av unga brottslingar

Brottsligheten bland ungdomar under 15 år har ökat rejält i Gävle.
Enligt polisens statistik är det framför allt snatterier och våldsbrott som skjutit i höjden.
– Det här avspeglar en känsla vi haft under de senaste tre – fyra åren, säger Anders Lyrberg, chef för ungdomspolisen i Gävle.

Annons

Under perioden januari till och med april 2005 anmäldes 113 brott där någon av gärningsmänen var under 15 år. Siffran för motsvarande period i år var 163. Det innebär en ökning med 44 procent. Samma bild syns i statistiken över fall där samtliga gärningsmän var yngre än 15.

Tydligast är ökningen inom våldsbrotten: från 20 till 55 fall. Men när det gäller våldet tror Anders Lyrberg att den så kallade rånkomissionens arbete under våren ger avtryck i statistiken.

– Vi återupptog alla personrån som lagts ner mellan sommaren 2007 och februari i år. Vi fick fram många misstänkta som var under 15 år, och 6-7 stycken som stod för huvuddelen av brotten, säger Anders Lyrberg.

I den vevan ”försvann en del av mörkertalet”, som Lyrberg uttrycker det.

Över huvud taget är det ofta en liten klick som står för en stor del av våldsbrotten. När det gäller en annan brottskategori som ökar mycket, snatterier, är det annorlunda.

– Det är en stor grupp barn som snattar, säger Margareta Kamlén enhetschef vid Familjecenter i Gävle.

Enligt Anders Lyrberg är en övervägande del av de brottsmisstänkta flickor, som stjäl mindre föremål och kläder.

Samtidigt betonar han att brottet inte ska bagatelliseras, eftersom de kan vara en inkörsport till grövre brottslighet.

– Jag ser snatterier som allvarligt när det gäller ungdomar, säger Lyrberg.

Många fall skickas vidare till medlingsenheten inom Brottsförebyggarna i Gävle, Big. Medlingsverksamheten har pågått sedan 2006 och från och med januari i år är den permanentad.

– Just vid snatterier har vi märkt att det här fungerar ganska bra. Den som begått brottet får en möjlighet att träffa butiksföreståndaren eller någon anställd på butiken, förklara varför man gjort som man gjort och kanske be om ursäkt, säger polisens representant inom Big, Eva-Lena Nordin.

Mer läsning

Annons