Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraftigt höjda politikerarvoden

Vad sägs om ett lönelyft på 26 900 kronor?

Det är vad förste vice ordförande i ledningen för Region Gävleborg får. Nye ordförande får 9 150 kronor mer än den förra.

Men politikerna var inte eniga om arvodena.

Annons

Det var under regionfullmäktiges möte på fredagen som beslutet fattades. Den tidigare valberedningen hade lagt fram förslaget att behålla arvodet på 75 procent av en riksdagsmannalön till ordförande men höja vice ordförande från 2 till 25 procent . Men den nytillträdda valberedningen ville höja mer.

Ordförande får nu 90 procent av riksdagsmannalönen på 56 000 kronor, vilket ger nytillträdde ordförande Sven-Åke Thoresen (S) från Hudiksvall 50 400 kronor.

Andre vice ordförande, Lena Roos (M) från Bollnäs får 28 000 kronor, vilket motsvarar 50 procent det en riksdagsledamot tjänar.

Flera partier röstade emot, däribland centerpartiet och Roland Ericsson.

– Det är ett för stort steg. Vi tyckte det kunde vara rimligt med det första förslaget. Tidigare höjdes ordförandes arvode från 50 till 75 under sittande mandatperiod och vi tyckte det kunde ligga kvar där, säger han.

Ann-Margret Knapp (S), ordförande i den nya valberedningen, försvarar höjningen med att det är ett tidskrävande uppdrag i och med diskussionen om nya storregioner i Sverige.

– Väldigt mycket möten sker utanför länet, det är mycket överläggningar med andra regionförbund, säger hon.

Hon framhåller också att förste vice ordförande behöver förutsättningar att kunna avlasta ordförande, och kunna hoppa in vid frånvaro.

– Med ett arvode på 2 procent får man räkna med att vederbörande har ett heltidsarbete och då är det svårt att ta ledigt för möten. Inträffar det sjukdom är det sårbart om ingen är insatt och kan ersätta, säger Ann-Margret Knapp.

En majoritet av moderata ledamöter stödde också höjningen.

Precis som Arbetarbladet skrev blev det tre hälsingar i ledningen för Region Gävleborgs styrelse, men i styrelsen som helhet finns åtta gästrikar. Regionfullmäktige leds av Anéa Elfving (S) från Gävle. Förste vice ordförande är också en Gävlebo, Linus Fredriksson (M).

Region Gävleborg är ett samverkansorgan mellan Gävleborgs kommuner och landstinget som jobbar för att driva den regionala utvecklingen.

Mer läsning

Annons