Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krav på fingeravtryck gör passköerna långa

/
  • FRAMME. Per Eklund besökte polisen tillsammans med dottern Ina i går. Om tre veckor åker familjen till Spanien och då har Per ett pass med sitt fingeravtryck.

Ska du skaffa nytt pass? Var beredd på att köa för fingeravtryck.

Annons

 

 

På polisstationen i Gävle kan man få vänta drygt en timme sedan den nya lagen trädde i kraft förra månaden.
– Vi har 15 personer som väntar utanför nästan varje morgon, säger receptionist Lenitha Hellberg.
För en månad sedan infördes en ny lag som innebär att alla som är över sex år måste lämna fingeravtryck för att få ett nytt pass. Det sätter press på polisstationerna, där köerna ringlar sig långa. I Gävle kan väntetiden vara uppemot en och en halv timme.
– Vädret har varit ganska dåligt den här sommaren. Det gör att folk vill resa bort och många behöver nya pass, säger Lenitha Hellberg, receptionist vid Polisen i Gävle.
Hon och hennes kollegor upplever att trycket är som störst under måndagar. I måndags morse köade 15 personer utanför polisstationen. Hittills har 1 527 personer i Gävle ansökt om pass med fingeravtryck.
– Sedan på ett könummer kan det vara en hel familj, två vuxna och tre barn. Då blir det lite väntetider och nu under semesterperioden är vi underbemannade, säger hon.


Om man är torr på pekfingret eller har en skada kan det ta lite längre tid. Men det varierar från person till person.
– Ibland är det klart på bara några sekunder. I stort sett är alla positiva till det här. Vi hoppas att kunderna har överseende med att de får vänta, säger Lenitha Hellberg.
Redan 3 juni började man pilotköra fingeravtryck på passen och från 28 juni är det obligatoriskt om du ska ha ett nytt pass.
– Det viktiga om du ska ut och resa är att du kontrollerar att ditt pass är helt, rent och giltighetstiden.
En som behöver nytt pass är Per Eklund med dottern Ina Eklund, 8 år. De kom till polisstationen i går morse, men kön avskräckte dem och de tog en tur på staden i stället.
– Vi köpte varsin korv. Sedan chansade vi och gick hit igen och då var det bara två personer före oss, berättar Per Eklund.
Han har just testat maskinen för fingeravtryck och det fungerade bra.
– Jag har inte funderat så mycket på vad jag tycker om det hela. Men det är lite synd att passen bara gäller i fem år, säger han.
Om tre veckor åker familjen till Spanien.

Annons