Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

”Kraven på erfarenhet och utbildning för stora”

/
  • NY I STATISTIKEN. Zhe Qian från Kina har studerat vid högskolan i Gävle och ska ge sig ut i arbetslivet för första gången.
  • LETAR JOBB. Salman Nastoris från Gävle jobbar deltid som tolk och är på jakt efter ett till jobb. ”Det är svårt att hitta arbeten där inte kraven på erfarenhet och utbildning är för stora”, säger han.
  • HOPPAS. Chya Azad från Gävle vill helst inte pendla. ”Jag kan tänka mig någon annan ort i närheten, som Sandviken”, säger hon.

– Det är svårt att hitta arbeten där inte kraven på erfarenhet och utbildning är för stora.

Det säger Salman Nastoris, 44, från Gävle.

Annons

Salman Nastoris spenderar tisdagsförmiddagen framför en dator hos Arbetsförmedlingen.

Han är inte på något sätt ovanlig för en arbetssökande i Gävleborgs län. Han vill arbeta men hans erfarenheter klaffar inte med de jobb som finns tillgängliga.

Han är tolk och jobbar så mycket han får – ibland så mycket som 50 procent i månaden.

– Det blir när advokater, polisen och Migrationsverket behöver det, säger han.

Men han vill jobba heltid och det är då som det blir problem. Han letar i både Gästrikland och Uppland. Att pendla är inget problem.

– Jag har gått en truckförarutbildning, men det är inte så lätt att hitta några sådana jobb, säger han uppgivet.

Chya Azad, 20, gick ut gymnasiet förra året och har inte varit arbetssökande särskilt länge. Hon vill helst jobba i närområdet och har just sökt ett vikariat vid en förskola.

– Jag bor i Gävle och vill jobba här. Jag kan tänka mig någon annan ort i närheten, som Sandviken.

Zhe Qian, 23, från Kina bor i Gävle sedan några år tillbaka. Han har studerat industriell ekonomi vid högskolan och är för första gången hos Arbetsförmedlingen. Han letar jobb över hela Sverige.

– Jag hoppas få jobb där jag har nytta av mitt språk. Det finns många kinesiska investerare i Sverige. Kanske kan jag få jobb vid Volvo, säger han. Jacob Hilding

Mer läsning

Annons