Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kraven på miljöbilsparkering skärps

Det ska bli skärpta regler för att få ett parkeringstillstånd för miljöbil i Gävle. Inga diesel- eller bensinbilar klassas längre som miljöbilar.

De som får tillstånden ska även utsättas för stickprovs­kontroller.

Annons

2007 införde Gävle kommun gratisparkering för miljöbilar på kommunens avgiftsbelagda parkeringsplatser. Nu går försöksperioden snart ut och ett förslag om en förlängning med hårdare regler har tagits fram. Kommunens förslag bygger på en utredning som har gjorts av organisationen Gröna Bilister.

Sporrar miljöbilsköpande

Inga bilar som drivs av fossila bränslen som bensin eller diesel kan nu få ett miljöbilstillstånd. Kommunen har tagit fram en lista med olika bilmärken av modeller som drivs med etanol, biogas eller är elhybrider. Rena elbilar godkänns också.

– Det här är vårt sätt att sporra miljöbilsköpandet och ge dem som satsar lite extra en förmån, säger Helena Werre, trafik- och tillståndschef på tekniska kontoret.

De bilägare som blir godkända och får sina tillstånd måste även vara förberedda på att spara sina tankkvitton, för de kan när som helst bli utsatta för en stickprovskontroll där kommunen kollar att de uppfyller kraven på att minst 70 procent av körsträckan körs med det icke-fossila bränslet. Kontrollerna har även funnits under den försöksperiod som varit.

Hur många stickprovskontroller har ni gjort?

– Jag tror inte att det är speciellt många som har kollats. Vi har litat på att de som har en bil som kan tankas med ett icke-fossilt bränsle vill göra det, säger Helena Werre.

Billigare tillstånd

Kostnaden för att kvittera ut tillstånden ändras dessutom till 150 kronor per år. Tidigare var kostnaden 500 kronor för tre år.

Om politikerna i tekniska nämnden och därefter kommunfullmäktige säger ja till förslaget börjar de nya reglerna gälla från 1 april nästa år och fram till 30 december 2014.

Mer läsning

Annons