Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver att politiker tar sitt ansvar

Politikerna har det största ansvaret för att lösa problemen kring bärplockare. Det anser Stig Edvinsson, boende i Hamrånge där man har stora problem med bland annat nedskräpning.

– Ordna fasta läger åt bärplockarna och starta en dialog med både dem, bäruppköpare, gränspolisen med flera, säger han.

Annons

Läget i Hamrånge är ungefär lika illa i år som förra året med nedskräpning och en del stölder. Men i år har de boende en bättre dialog med polisen.

– De allra flesta bärplockare är seriösa människor som har det svårt i hemlandet och måste försörja sina familjer. Problemet är att det även kommer oseriösa och kriminella bärplockare. I Hamrånge är de oseriösa tyvärr överrepresenterade, säger han.

Politiker i riksdag och kommuner har det stora ansvaret för att lösa problemen kring bärplockare, menar Stig Edvinsson.

”Måste få igång en dialog”

– Politikerna måste få igång en dialog med de seriösa bärplockarna, bäruppköpare, gränspolisen med flera. Bäruppköparna har ett stort ansvar. Med hjälp av dem skulle man kunna samla ihop de seriösa bärplockarna, och föra en dialog med dem för att på så sätt komma åt de kriminella bärplockarna.

Idén att kommunen ska ordna fast läger till bärplockarna med sopcontainrar och bra sanitetsförhållanden har Stig Edvinsson efterlyst länge. Det kan lösa problemet med nedskräpning.

Byavakter stör kriminella

I Hamrånge har de boende organiserat sig som ”byavakter”, som syns mycket ute och ”stör” kriminella. De rapporterar direkt till polisen när något skumt händer.

Byavakterna får ibland kritik för att vara ett medborgargarde.

– Det stämmer inte alls. Byavakterna är en samling fina människor som jobbar ideellt och vill värna om sin hembygd. De som säger att det är ett medborgargarde ser inte helheten.

Mer läsning

Annons