Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kräver bättre arbetsmiljö hos socialtjänsten

De som jobbar i socialtjänstens familjehemsgrupp måste få kunskaper i självskydd, säkrare bilar och snabbt kunna kalla på hjälp om de utsätts för våld eller hot utanför kontorstid. Det kräver Arbetsmiljöverket som nyligen gjorde en inspektion.

Annons

En anställd i socialtjänstens familjehemsgrupp hade varit på besök med ett barn på ett ställe och skulle åka tillbaka med barnet till en annan plats. Men barnet tyckte annorlunda och försökte slänga sig ur bilen i farten.

Tumult uppstod när socialarbetaren försökte hindra barnet och manövrera bilen samtidigt. Det berättar Wolther Planck, tillförordnad chef för socialtjänsten, som också uppger att den anställde fick rivsår.

Arbetsledaren anmälde händelsen till Arbetsmiljöverket, som gjorde en inspektion hos familjehemsgruppen. De riktar en rad krav mot socialtjänsten. Bland annat tydligare rutiner för hur en anställd snabbt kan kalla på hjälp utanför kontorstid, om något inträffar till exempel vid en resa för att besöka ett familjehem på annan ort.

De anser också att medarbetarna bör få kunskaper i självskydd, att det ska finnas ett samtalsrum med dubbla dörrar med mera. Sedan tidigare finns ett rum där handläggaren sitter närmast dörren.

– En del av kraven tycker jag att vi redan uppfyller, men annat är det bara att åtgärda, säger Wolther Planck.

Annons