Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krävs på 200 000 för sängar i korridoren

Två sängar i korridoren kan kosta Gävle sjukhus 200 000 kronor.

Nu krävs man för första gången på det nya höga vitesbeloppet för felplacerade patientsängar.

Annons

I över fem år har det varit förbjudet att ställa patientsängar i korridorer eller andra trånga utrymmen. Orsaken till förbudet är att personalen måste ha tillräckligt med utrymme att jobba med patienten utan att behöva skadas.

Men trots att Gävle sjukhus fått böta 30 000 kronor varje gång Arbetsmiljöverket hittat felplacerade sängar har problemen med överbeläggningar och korridorvård fortsatt. Det ledde till att Arbetsmiljöverket i somras tröttnade och höjde vitesbeloppet från 30 000 till 200 000 kronor per gång.

När Arbetsmiljöverkets inspektörer i början av oktober gjorde ett uppföljningsbesök såg det bra ut på medicinklinikens avdelningar.

– De har jobbat på bra och har nu gemensamma möten varje dag för att prioritera patienterna, säger arbetsmiljöinspektören Mia Carnerius.

Men på ortopedkliniken fanns hela tre patienter som låg i korridoren. En av sängarna var där mer tillfälligt men för de andra två kräver nu Arbetsmiljöverket att landstinget döms till böter. Det blir första gången som man krävs på det högre vitesbesloppet: 200 000 kronor.

Mer läsning

Annons