Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krig på låtsas i Gävle

/

Några skott följda av höga skrik, sedan mer skottlossning. De som passerade Vallbacksskolan under fredagseftermiddagen hade kunnat tro att det pågick krig i staden. Men det var hemvärnet som övade.

Annons

Först kommer spaningsgruppen, de närmar sig försiktigt den nedlagda gymnastikhallen vid Vallbackskolan. Under överinseende av prickskyttar går de in i hallen. Snart kommer en av dem ut och meddelar att de börjar med att ta "livlinan". Det är trapphuset, ett område som när det är övertaget ska kunna vara säkert. Soldaten går in igen. Snart hörs skottlossning.

– Det här är modern krigsföring, strid i bebyggelse. Det tillhör de mest komplicerade momenten, säger löjtnant Jamal Skoog, som agerar stridsdomare under övningen.

Dagens övning går ut på att ta över två byggnader där motståndssoldater befinner sig. Soldaterna använder lösa skott och Jamal Skoog följer med, han är en av dem som avgör när skotten träffar. Fredagens övning ingår i årets stora hemvärnsövning som äger rum i Gävle och Marma hela veckan och avslutas i Gävle hamn på söndag. Totalt deltar omkring 500 soldater från hemvärnet i Gävleborg under veckan.

Mer läsning

Annons