Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krisåren över – högre växel för bilhandlarna

/
  • SER FRAMÅT. Simon Green, försäljningschef vid Wikmans bil, tror på ett bra år för bilhandeln 2011.
  • PÅ JAKT. Pentti Peltonen (till höger) är ute efter en bruksbil lämplig för familjen. Säljaren Kenneth Jacobsson vid Wikmans bil i Gävle hoppas kunna övertyga honom.

Funderar du på att köpa bil?

Du är inte ensam.

Efter de senaste krisåren gnuggar bilförsäljarna händerna igen.

Annons

– Vi är ute efter en bra bruksbil för hela familjen, säger Pentti Peltonen, från Gävle.

Jakten på ny bil har tagit honom och hustrun Ritva till Wikmans bil i Gävle.

– Vi har två bilar i dag, men planerar att bara ha en i fortsättningen. Vi tittar mycket på bränsleförbrukningen och är ute efter en diesel, säger han.

Dieselbilarna ökar mest

Det är Pentti och Ritva inte ensamma om. Enligt branschföreningen Bil Sweden registrerades 289 477 nya personbilar i Sverige förra året – en ökning med nästan 36 procent jämfört med 2009. De flesta av dem var just dieselbilar.

Gästrikland och Norduppland verkar inte vara något undantag. Av de bilhandlare Arbetarbladet pratat med är försäljningen av dieselbilarna i särklass och högre än riksgenomsnittet på 51 procent.

Simon Green som är försäljningschef vid Wikmans bil berättar att diesel svarar för större delen av försäljningen. Men det finns även andra trender.

Leta mindre bilar

– Många vill ha mindre bilar med större flexibilitet. Har man tidigare haft en minibuss vill man ha en kombi nu, och så vidare, säger han, och berättar att försäljningen av miljöbilar och begagnade bilar också går bra.

Wikmans bil med 21 anställda räknar med öka sin försäljning ytterligare under 2011 - en tendens som Bil Sweden tror gäller hela landet.

Efter lågkonjunkturen och de tunga åren 2008-2009 vände det för många bilfirmor förra året. Även om det är en bit kvar till nivåerna på försäljningen innan finanskrisen.

Något hände i mars

Enligt Mikael Keijser, bilförsäljare vid Seveds bil i Tierp, hände något i mars förra året.

– Efter att allt stått stilla kom vändningen, både för nytt och begagnat. Här i Tierp vill folk köra diesel. Det svarar för runt 70 procent av vår försäljning.

Även vid Gösta Samuelsson bil med försäljning i Gävle och Sandviken har uppgången varit påtaglig.

Men ägaren Gösta Samuelsson tror att det kommer lugna sig något under 2011.

– När vi hade finanskrisen så väntade många med att köpa. När det vände förra året började de att köpa igen. Jag tror inte på någon stor ökning i år, säger han.

Mer läsning

Annons