Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik efter smärtsam undersökning

Kvinnan fick så ont under tarmundersökningen att tårarna rann och hon skrek rätt ut.
Enligt henne själv var läkaren hårdhänt och nonchalant. Hon är också kritisk till bristen på information.
Nu vill Socialstyrelsen ha en redovisning av Gävle sjukhus om hur liknande händelser ska undvikas i framtiden.

Annons

Kvinnan, som är född 1967, hade haft problem med magen och skulle i februari i år göra en så kallad koloskopi, där ett instrument förs in i tjocktarmen.

I den anmälan hon gjort till Socialstyrelsen skriver kvinnan att läkaren visat stor brist på medkänsla under ingreppet. Hon fick allt mer smärtor och bad läkaren ta det lugnt så att hon skulle kunna andas.

Hon upplever att han trots detta forcerade undersökningen och till slut hade hon så ont att hon grät. Hon bad läkaren berätta vad han gjorde, men denne förblev tyst.

Svullnade

Efter undersökningen var kvinnan svullen i buken och drabbades under de närmaste dagarna av smärtor. Vid ett tillfälle svimmade hon av. Hon ifrågasätter starkt att hon inte informerats till-räckligt om undersökningen och möjliga komplikationer.

Efter anmälan har Socialstyrelsen besökt sjukhuset. Myndigheten konstaterar bland annat att informationen brustit, att instrumentet gått sönder under ingreppet och att kvinnan kan ha haft en tarmåkomma som gör undersökningen mer smärtsam. När det gäller bemötandet står ord mot ord.

Bättre samarbete

Socialstyrelsen anser att samarbetet mellan medicinkliniken och kirurgkliniken måste bli bättre och att klinikerna måste jobba med att bedöma risker.

Myndigheten vill senast 15 oktober ha en redovisning på åtgärder.

Mer läsning

Annons