Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritik mot nya systemet: "Fortfarande orättvist"

Efter ett år med nya regler backar regeringen och ändrar systemet. Från och med nästa höst ska utländska studenter få konkurrera på samma villkor på svenska. Men Högskoleverket är kritiska till det nya systemet och menar att utländska studenter fortfarande missgynnas.

Annons

– Den som från sitt hemland har ett väldigt bra betyg gynnas eftersom de får kompensation men dem som inte har så bra betyg missgynnas.

Antagningssystemet är komplicerat och är baserat på meritvärdet som beräknas utifrån gymnasiebetyget. En sökande med MVG i alla ämnen får 20,0 i meritvärde. De som söker kan komplettera sitt meritvärde och få extrapoäng om de läst kurser i matematik och språk på gymnasiet. Genom extrapoäng kan meritvärdet höjas med som mest 2,5 poäng. Men det här gäller endast dem med svenska gymnasiebetyg.

Utländska studenter har hittills inte kunnat få några extrapoäng alls. Men från och med nästa höst kommer de att bli kompenserade när de konkurrerar i samma urvalsgrupp som de med svenska betyg. Men de som gynnas är de med höga utländska betyg eftersom extrapoängen ges utifrån hur bra betyg de har och inte, som för svenska studenter, beroende på om de läst kurser i matematik och språk.

– Vi har försökt driva från Högskoleverket att man måste göra ett enklare och robustare system och nu tycker vi att det har blivit både för krångligt och orättvist. Vår främsta kritik är just att sökande med utländska betyg inte får komplettera med meritpoäng på samma sätt som svenska studenter.

Högskoleverket menar att det krävs fler förändringar för att göra systemet rättvist.

– Vi slipper de dåliga effekterna av en egen urvalsgrupp för utländska studenter men sedan är vi kritiska till att det ändå drabbar sökanden med utländska betyg. Vår strävan är att alla regler ska vara så rättvisa så möjligt så vi är starkt kritiska till systemet och vi tycker inte att förändringen som gäller för 2012 är en optimal lösning.

Mer läsning

Annons