Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kritiserad chef tvingas sluta

/
  • Hanna Brevemark Jansson slutar omedelbart som divisionschef för barn- och kvinnosjukvård, psykiatri och habilitering. Hon får andra arbetsuppgifter, medan verksamheterna delas upp på två andra divisioner. Det blir resultatet av den stora förtroendekrisen inom landstingsledningen.
  • Ingegerd Lantz är beredd att kommat tillbaka till sitt jobb som chef för länets kvinnosjukvård nu när den överordnade chefen Hanna Brevemark Jansson inte längre är kvar.
  • Nu hoppas kvinnosjukvårdens personal på att få tillbaka sin uppskattade chef Ingegerd Lantz och att återigen kunna fokusera på sin huvuduppgift: att hjälpa kvinnor i samband med sjukdom eller barnafödande.

Chefskonflikten inom kvinnokliniken fick på måndagen en drastisk lösning. Den kritiserade divisionschefen Hanna Brevemark Jansson slutar med omedelbar verkan.

Därmed kommer Ingegerd Lantz gärna tillbaka som chef för kvinnosjukvården.

Annons

Svante Lönnbark tycker inte att landstinget har tid med förtroendekriser och segdragen konflikthantering. Därför har han beslutat att helt lägga ned den landstingsdivision som den kritiserade Hanna Brevemark Jansson varit chef för. Hon ska få andra arbetsuppgifter.

– Man kan säga så här, att vi gemensamt kommit fram till att uppförsbacken var för stor. Det hade tagit för mycket kraft att försöka hitta ett förtroende från verksamheterna för Hanna. Vi har gjort bedömningen att vi skulle ha grävt ned oss i för mycket konflikthantering vilket hade tagit fokus från verksamheten, säger Svante Lönnbark.

Hanna Brevemark Jansson har sedan hon tillträdde i början av förra året kommit i konflikt med bland annat barnklinikens personal och nu senast med kvinnoklinikens populära chef Ingegerd Lantz som före jul sade upp sig i protest mot Brevemark Janssons ledarskapsstil. I samband med det lämnade även klinikens chefsläkare Henning Thejls sitt uppdrag.

Henning Thejls är nöjd och glad över landstingsdirektörens beslut.

– Det är inte bara en bra lösning utan bra att det gått så fort. En sådan här situation är nedbrytande för organisation och personal, säger han.

Ingegerd Lantz har hela tiden sagt att hon älskar sitt jobb och vill fortsätta sitt uppdrag, men att hon inte är beredd att fortsätta under Hanna Brevemark Janssons ledning.

Hon vill inte kommentera att den tidigare chefen nu petas. Själv har hon stått helt vid sidan av den processen, menar hon.

:Men är du beredd att komma tillbaka som chef nu?

– Absolut. Det är mitt mål, säger hon.

Enligt uppgift är hon redan på tisdagen tillbaka på arbetsplatsen.

Mer läsning

Annons