Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kroganställd tog ut pengar på kundkort

En restauranganställd i Gävle tog betalt 24 gånger av samma kund och plockade själv ut sammanlagt 11 503 kronor i kontanter från restaurangens kassa.
Den 33-årige mannen åtalas nu vid Gävle tingsrätt för bedrägeri.

Annons

Ägaren till restaurangen anande ingenting förrän banken hörde av sig och krävde tillbaka pengarna för de felaktiga transaktionerna.

– Han tog betalt flera gånger, 280 kronor och 221 kronor och sådana summor som man inte reagerar på, säger restaurangens ägare.

När ägaren sedan konfronterade den anställde erkände han och berättade att han är spelberoende och har skulder att betala.

Exakt hur bedrägeri har gått till vill åklagare Ann-Charlotte Bålman inte avslöja.

– Han har ju haft vissa identitetsuppgifter och det har varit tillräckligt för att mata in det i en terminal som om man handlar och det går iväg elektroniskt och dras, men mer i detalj tycker jag inte man ska lära ut, säger hon.

Han har alltså inte förfalskat kortet eller kopierat magnetremsan utan enbart använt sig av uppgifter på kortet.

– Ska jag vara ärlig så vet jag inte hur man skyddar sig mot det, säger Ann-Charlotte Bålman.

Bedrägerierna ägde rum i oktober förra året. Sedan dess har restaurangägaren bytt ut kortterminalerna och gästerna ska numera vara med när kortet dras, knappa in sin kod och sedan godkänna köpesumman. Den anställde jobbar kvar tills han har betalat tillbaka pengarna till restaurangen men måste sedan sluta.

Bedrägeri är ett brott som kan ge upp till två års fängelse.

Annons