Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kultur och Fritid vill satsa 12 miljoner på Gävles båtliv

Övernattningsstugor på Limön, fler turbåtslinjer och bättre service på flera öar. Kultur och Fritid vill satsa 12 miljoner kronor på att förbättra båtlivet i Gävle, men hittills har det blivit avslag från kommunledningen.
– Vi lägger fram förslaget även nästa år, säger Johan Öholm, chef för Friluftsliv.

Annons

Syftet med den kartläggning som Kultur och Fritid gjorde i våras är att fler Gävlebor ska få tillgång till havet. Resultatet blev en lång lista med åtgärder som skulle leda till en positiv utveckling av båtlivet längs Gävlekusten.

– Vi har varit dåliga på att göra kusten tillgänglig, framför allt för våra egna kommuninvånare. Många Gävlebor har till exempel aldrig besökt Limön, säger Johan Öholm.

Stugor på Limön

Just på Limön har man föreslagit att det ska anläggas övernattningsstugor och att kaféets standard ska utvecklas till restaurang.

Bland förslagen finns även att anlägga nya turbåtslinjer längs Norrlandet och till Furuvik och att förbättra servicen med bryggor, mulltoaletter och grillplatser med bänkar på flera öar och längs kusten. Även i Dalälven och i Storsjön har man föreslagit nya bryggor.

Pengar tidigast 2010

Sammanlagt skulle åtgärderna kosta kommunen 12 miljoner kronor under en sexårsperiod, vilket innebär 2 miljoner om året. Kultur och Fritid ansökte om pengarna inför nästa års budget, men fick inga extra medel avsatta. Johan Öholm vill dock att samma förslag läggs fram nästa år.

– Då kan vi få pengar tidigast 2010. Fram till dess jobbar vi på så gott vi kan med de medel vi har.

Kommunalrådet Carina Blank, s, ser Kultur och Fritids utredning mer som en inventering av vilka möjligheter som finns för att utveckla båtlivet och tillgången till havet för Gävleborna. Hon tycker att båtlivet inte alls är dåligt i dag men menar att det alltid går att hitta saker som behöver göras.

– Nu har vi valt att vända staden mot havet vid de landområden som ligger närmast centrum. Till exempel Nyhamn, Gävle Strand, Atlasområdet och en fortsatt utveckling av Fliskär, säger hon.

Carina Blank betonar också att samarbetet med båtklubbarna är viktigt och bör förbättras. Det är något som Johan Öholm håller med om. Ett samarbete för att förbättra servicen på öarna i och omkring Trödjefjärden har redan inletts (se artikel nedan).

Mer läsning

Annons