Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

"Kulturskolan är för dyr"

Ska kulturskolan i Gävle bli avgiftsfri eller i alla fall billigare än i dag? Det vill Peter Hasch, socialdemokratisk ordförande i utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

– Om vi med avgifter utestänger vissa grupper måste vi titta på det, säger han.

Annons

I dag kostar det 650–850 kronor per termin för barn i Gävle som vill lära sig spela ett instrument eller delta i en dramagrupp eller liknande. I en del andra kommuner, som Sundsvall, är det helt gratis.

I Gävle har ansvaret för Kulturskolan nyligen övertagits av utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden. De ska nu se över hur verksamheten ser ut och om de vill göra några förändringar. Nämndens ordförande Peter Hasch skulle vilja se lägre avgifter.

1 300 verksamma barn

– Jag tycker spontant att det är mycket pengar. Jag tror att det finns de som avstår i dag på grund av ekonomi. Om man har många barn kan det vara de här extra sakerna man får avstå från, säger Peter Hasch.

Ungefär 1 300 barn och ungdomar i Gävle deltar i någon aktivitet hos Kulturskolan. I Eskilstuna, en kommun med något fler barn och unga, men som Gävle ofta jämför sig med, går ungefär 1 600 elever i den kommunala musikskolan, och avgifterna ligger ungefär på samma nivå, mellan 550 och 950 kronor per termin.

Men det finns andra kommuner som inte tar ut någon avgift alls. Sundsvall är en. Men kulturskolan där har ändå inte fler elever än i Gävle.

– Intresset borde öka om det var billigare, men jag tror inte på någon rusning, säger Peter Hasch.

Oklart med finansiering

År 2009 använde Gävle kommun 194 kronor per invånare till kulturskola, eller 2 071 kronor per invånare i grundskoleålder. Det är något mindre än genomsnittet för kommunerna i kommungruppen ”större städer”. Eskilstuna lade 2 505 kronor och Sundsvall 2 261 kronor per invånare i grundskoleålder.

Peter Hasch kan inte i dag svara på hur kommunen skulle få fram de pengar som behövs för att sänka eller ta bort avgifterna.

– Jag är inte beredd att säga att vi ska ha färre lärare i gymnasieskolan för att kunna ha en avgiftsfri kulturskola. Men jag tycker att vi ska titta på det här. Kulturskolan ska vara tillgänglig för alla.

Mer läsning

Annons