Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kungaparet träffade chimpansen Selma

/
  • När kungen besökte Furuviksparken fick han stifta närmare bekantskap med den lilla schimpansen Selma som klamrade sig fast vid sin
  • Kungaparet anlände i skön senvintersol.
Foto: Håkan Selén

(Ny version 17.30)
Apor, tåg och skolbarn. Förmiddagen var späckad under kungens och drottningens besök i Gävle.

Annons

Furuvik visade sig från sin allra råkallaste sida när kungaparet anlände i limousin klockan tio på torsdagsmorgonen. I snålblåsten vid Furuviks brygga, där landshövding Barbro Holmberg och kommunalråd Carina Blank hälsade kungen och drottningen välkomna, uppstod viss förvirring. Limousinen var nämligen för lång för att köra i de tvära kurvorna i Furuviksparken, så man fick byta till en kortare bil.


Drottning Silvia fick kliva i och ur bilarna tre gånger men höll god min och vinkade tappert till den samlade presskåren. Kungen såg ut att frysa lite mer där han stod utan sin överrock.


Inne i djurparken hälsade kungaparet på aporna. Först tog de en titt på orangutangerna Igge och Naong och den nya primatforskningsstationen Furuvik har i samarbete med Lunds universitet. Sedan väntade schimpanserna. För Manda, Selma och de andra var det första gången de hälsade på en kung och en drottning, men hannen Santino har minsann haft Sveriges statschef hemma hos sig förr. Varken kungen eller Santino själv visade dock några tecken på att känna igen varandra.


Efter besöket i Furuvik fick kungen och drottningen åka kungligt tåg in till järnvägsmuseet, tillsammans med 80 flaggviftande barn från Hemlingby skola.
På järnvägsmuseet höll kungaparets oerhört tajta schema på att spricka när kungen absolut ville visa Silvia ett ånglok som han själv har kört. Hela följet fick då ta en extravända som gjorde att avresan mot lunchen i Högbo blev fem-tio minuter senare än planerat.

Mer läsning

Annons