Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kurdisk borgmästare på blixtvisit i Gävle

/
  • Långväga besökare. Kurdiska rådet i Gävle fick på torsdagkvällen fint besök av Ayse Gökkan, borgmästare i staden Nusaybin som ligger i Turkiet vid gränsen mot Syrien. Huvudmålet med resan till Sverige var vänorten Söderhamn, men hon gladdes också åt att hinna med ett besök i Gävle, som har relativt många kurdiska invånare.

Den kurdiska kvinnorörelsen förde henne till makten. Borgmästaren Ayse Gökkan besökte på torsdagen Kurdiska rådet i Gävle och berättade om sitt arbete för demokrati, miljö och jämställdhet.

Annons

Staden Nusaybin, med främst kurdisk befolkning, delas av gränsen mellan Syrien och Turkiet. På den turkiska sidan är Ayse Gökkan borgmästare.

”Många kurder i exil”

– Gränsen delar Kurdistan, delar staden och har delat många familjer. På grund av den politiska situationen är det många kurder som bor i exil och som inte har möjlighet att åka tillbaka till sitt hemland, så det kan vara intressant för dem att höra om hur vi jobbar där hemma, säger hon.

Lyftes fram av kvinnorna

När Nusaybin skulle välja borgmästare och ordförande till kommunfullmäktige så lyftes Ayse Gökkan fram av den starka kurdiska kvinnorörelsen och fick 83 procent av rösterna. Nu är hon och fem medarbetare i Sverige, främst för att besöka sin vänort Söderhamn.

– Alla som lever på jordklotet har många problem gemensamma, miljö, kvinnofrågor, demokrati, säger Ayse Gökkan.

Mer läsning

Annons