Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kursändring ska lösa Gerdas ekonomiska kris

/
  • Föreningen Briggen Gerdas ekonomi är i kris. Två av fyra anställda måste nu sägas upp.

Föreningen Briggen Gerda är i ekonomisk kris och tvingas säga upp två av sina fyra anställda. Verksamheten ska inriktas mer på seglingar och därför ska även delar av lokalerna vid Gerdavarvet säljas bort. 2 juli håller föreningen ett extra årsmöte.

Annons

Enligt Föreningen Briggen Gerdas nyvalde ordförande Berndt Adetoft har det arbetats fram ett förslag på nya stadgar som medlemmarna ska ta ställning till på det extrainsatta årsmötet. Detaljerna i stadgarna är inte offentliga ännu, men de innebär i stora drag att föreningen ska fokusera på fartyget och seglingarna och minimera all övrig verksamhet, som till exempel slipen vid Gerdavarvet och bygget av Haxen Anna. Förhandlingar med olika företag som kan tänka sig att ta över vissa av lokalerna pågår också.

– Men egentligen har jag inte så mycket att säga om de nya stadgarna före årsmötet, säger Berndt Adetoft.

Platschefen Peter Adamsson berättar att föreningens ekonomiska krisläge beror på att den inte blev beviljad årets EU-bidrag på 1,7 miljoner kronor som man räknat med att få. Det har gjort att de tvingats säga upp två av föreningens fyra anställda. De två som får gå har fem månaders uppsägningstid från 5 juni. Kvar blir nu bara han själv och skeppsansvarige Magnus Lagerkvist.

– Som det ser ut nu har vi helt enkelt inte råd att ha dem anställda även över vintern. Det här är en försiktighetsåtgärd, men självklart hoppas vi kunna behålla dem, säger Peter Adamsson.

Berndt Adetoft håller med om att den uteblivna EU-intäkten varit negativ för föreningen, men han påpekar samtidigt att han inte är så entusiastisk till EU-bidrag.

– Det krävs ofta en motprestation och då måste man ha pengar själv att satsa. Bidrag ska man inte ta emot för att få verksamheten att gå runt utan för att utveckla den, säger han.

Enligt Adetoft går Gerdaprojektet nu in i en ny fas där verksamheten måste bli mer kommersiell. Det handlar bland annat om att ragga sponsorer.

– Det är inte så konstigt att det inte är så lönsamt att bygga ett gammaldags fartyg. Om det varit så hade nog fler gjort det, säger han.

23 juni ska de nya stadgarna vara klara och bli offentliga. De finns då tillgängliga på Gerdavarvet och på föreningens hemsida briggengerda.com.

Annons