Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kustbevakningen flyttar till gasklockorna?

/
  • Vill flytta. Kustbevakningen finns i dag inne på hamnområdet i Fredriksskans. Men nu vill man flytta till en annan kaj.

Kustbevakningen i Gävle vill flytta från det inhägnade området i Gävle hamn. Kommunen undersöker tre olika platser där den nya stationen kan ligga.

Annons

Kustbevakningen finns i dag inne på hamnområdet i Fredriksskans, som de närmaste åren ska genomgå en omfattande utbyggnad. Området är inhägnat och inte på långa vägar så tillgängligt som kustbevakningen själv önskar.

Men det är inte bara att flytta till första bästa kajplats. Kustbevakningen behöver först och främst en cirka 150 meter lång kaj. Dessutom kräver deras båtar att vattnen på vägen in till kajen är tillräckligt djupa. I sommar får stationen en ny, stor båt som har ett djupgående på 3,7 meter.

Kommunen gör just nu en förstudie där man tittar på tre olika alternativ. Det är yrkesfiskarnas kaj i Engesberg, en del av hamnområdet vid Granudden i Bomhus och den så kallade utrustningskajen vid Atlasområdet mellan gasklockorna och Gävle Varv.

– Det finns problem och möjligheter på alla de här punkterna, säger kommunalråd Per Johansson (S).

I Engesberg är det tveksamt om verksamheten får plats, i Granudden är det inte säkert att den kan göras så tillgänglig som man önskar och vid Atlasområdet är vattendjupet en osäkerhetsfaktor.

Bemanningen på Kustbevakningens station i Gävle ska till nästa år öka från 19 till 24 personer.

Mer läsning

Annons