Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kustbevakningen ska leta

/

Det är fyra dygn sedan Deber Rashid försvann. Polisen ser tre möjliga orsaker. Han håller sig undan frivilligt. Han har råkat ut för en olyckshändelse. Eller han har utsatts för ett brott.

– Ingenting tyder på något brott, men vi måste utgå från att det kan ha varit så, säger Mikael Hedström, polisens presstalesman.

Annons

Det alla hoppas på, att han håller sig undan frivilligt, ter sig ju längre tiden går mer och mer osannolikt. Han försvann utan både plånbok och mobiltelefon. Trots den stora uppmärksamheten har han inte hört av sig.

Har han råkat ut för en olycka, ligger risken att han har ramlat i Gavleån nära till hands. Ån ligger inte långt från Södra Fiskargatan där han senast var synlig. Det har också sagts att han försvann i riktning mot ån, men det är en uppgift som polisen inte fått bekräftad.

Den tredje möjligheten att ett brott har begåtts utreds nu av polisen under brottsrubriceringen människorov.

– Det finns egentligen inga uppgifter som tyder på att han har rövats bort eller utsatts för något annat brott. Men genom att formellt starta en förundersökning om brott kan vi sätta in fler åtgärder än som annars är möjligt, säger Mikael Hedström.

Kan undersöka telefonsamtal

Det handlar till exempel om att polisen kan undersöka vilka telefonsamtal Rashid haft under kvällen, något som annars inte är tillåtet. Man undersöker också om han har varit synlig i någon av de övervakningskameror som finns i området.

Polisen har genomfört förhör med alla personer som var med på festen, och många fler som man får tips om. Men förhören har ännu inte gett något.

– Det finns mycket samstämmiga uppgifter om när och var han var synlig senast, och vad som hände där. Men om vad som hände sen ingenting, säger Hedström.

Det är också klarlagt att Rashid var inblandad i två bråk under kvällen. Ett par timmar före försvinnandet kallades polisen till ett bråk i Stenebergsparken. När polisen kom sprang flera personer från platsen. En av dem var med stor säkerhet Rashid. Ingen av de som var kvar gjorde någon polisanmälan.

Utkastad ur bil och slagen

Vid 02.30-tiden var Rashid inblandad i ett bråk på Södra Fiskargatan, mellan deltagarna i en fest som varit på Dalagatan. Enligt uppgift blev han utkastad ur en bil och slagen. Det kan ha varit så att han ville åka med i bilen med vägrades det.

– Alla som var inblandade i bråket är kända av polisen och förhörda. Alla ingick i kamratgänget och ingen av dem är misstänkt för något brott, säger Mikael Hedström.

Dementerar gripanderykten

Han dementerar också rykten som finns bland Rashids bekanta om att någon av de inblandade i bråken ska ha varit gripen som misstänkt.

– En del av vännerna har förhörts här på polisstationen, men det är allt.

Polisen fortsätter nu förhören och spaningarna efter Rashid. Kustbevakningen har informerats och kommer att söka nedströms Gavleån och hamninloppet.

Mer läsning

Annons