Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvarts miljon till kränkta barn

De togs från sina föräldrar och utsattes för vanvård i fosterhem och barnhem. Nu föreslår regeringens utredare att de ska få 250 000 kronor var i ersättning.

Annons

Dessutom ska regeringen be om ursäkt vid en ceremoni.

Barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) kallar händelserna för ”ett stycke mörk, svensk historia”.
– Jag skulle önska att man tagit tag i det tidigare, men nu har vi åtminstone ett förslag på en upprättelse, säger hon.

Förslag till kompensation
Den så kallade upprättelseutredningen som presenterades på torsdagen innehöll förslag på hur de som utsatts ska kompenseras.
Utredaren Kerstin Wigzell föreslår att varje person som utsatts för ”övergrepp eller försummelse av allvarlig art” ska kunna få 250 000 kronor.
– Alla måste ansöka och säga att man blivit utsatt för vanvård och berätta vad som har hänt, säger hon.
Wigzell påpekar att det inte finns någon juridisk skyldighet att betala ersättning:
– Men det finns en moralisk skyldighet.
Det handlar om barn som var omhändertagna i fosterhem eller barnhem under perioden 1920 – 1980. De har utsatts för misshandel, sexuella övergrepp, kränkningar och ”ren sadism”, enligt utredningen.
– Det var ett mycket stort omhändertagande. Att barn som samhället tagit ansvar för kan utsättas för övergrepp, det är förfärligt, säger Larsson.
Hon vill inte säga om den föreslagna nivån på ersättningen är rimlig, utan hänvisar till att förslaget ska ut på remiss.

Ännu inte bra
Organisationer som företräder de som utsatts har begärt en offentlig ursäkt från regeringen. Utredningen är helt enig med en sådan önskan och föreslår en ceremoni.
Tid, plats och utformning för en sådan ceremoni är inte klart, men barn- och äldreministern tänker så snart som möjligt påbörja en sådan process.
– Vi från regeringen vill ha en ceremoni. Vi kommer att se till att en sådan anordnas, säger hon.
Utredarna föreslår flera åtgärder för att inte vanvården ska upprepas och konstaterar att allvarliga försummelser sker i ”oacceptabel omfattning” också i dag.
– Jag ser för mycket av avbrutna placeringar och ungdomar som inte socialtjänsten lyssnar på. En del av barnen får inte bra framtidsmöjligheter och det måste vi ändra på, säger Larsson.

TT

Mer läsning

Annons