Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna dubbelt drabbad på Gävle sjukhus

Först missade patologen att kvinnan drabbats av elakartad cancer. När hon senare låg på sjukhus föll hon och bröt lårbenshalsen.
Nu har båda händelserna anmälts till hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd.

Annons

Det är kvinnans dotter som gjort anmälan av de två allvarliga missarna i samband med att mamman vårdats på Gävles sjukhus.

Den första inträffade för snart två år sedan när kvinnan fick magproblem och opererades. Den bortopererade tarmbiten undersöktes och beskedet var att det bara var helt ofarliga polyper.

När kvinnan i år blev mycket sämre misstänkte läkarna tarmvred och hon opererades akut. Men när man öppnade magen kunde man konstatera att hon drabbats av cancer som redan hade hunnit sprida sig i hela buken.

När man då gick tillbaka och tog en ny titt på den bit av tarmen som togs bort vid det första tillfället visade det sig, enligt dottern, att det var cancer redan då. Något som patologen som undersökte provet hade missat.

Det gjorde att ingen behandling sattes in och att cancern hann sprida sig.

När kvinnan efter den omfattande operationen låg inne på vårdavdelning så föll hon dessutom så illa att hon bröt lårbenshalsen när hon skulle ta sig ur sängen.

Enligt dottern skedde det efter att personalen glömt sänka ned sängen igen sedan de arbetat vid hennes plats.

Nu ska hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd undersöka om misstag begåtts och om någon kan lastas för dem.

Mer läsning

Annons