Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kvinna häktad för medhjälp till människorov – nekar till gärningen

/
  • Den 23-åriga kvinnan som begärdes häktad nekar till all inblandning i brottet.
  • Utredningen leds av kammaråklagaren Elisabeth Hermanrud.

En 23-årig tvåbarnsmamma häktades på onsdagen i Gävle tingsrätt, på sannolika skäl misstänkt för medhjälp till människorov. En man blev intvingad i en bil på Slottsparkeringen förra måndagen.
Fyra andra personer, bland annat barnens far, sitter anhållna misstänkta för inblandning i brottet. På onsdagseftermiddagen greps ytterligare två personer på bron mellan Sverige och Danmark.

Annons

LÄS OCKSÅ: Fyra till gripna efter kidnappning i Gävle – har kopplingar till anhållen kvinna

För en och en halv vecka sedan ägde det misstänkta människorovet rum mitt i centrala Gävle. En 23-årig man ska ha blivit intvingad i en bil på Slottsparkeringen som åkte därifrån i hög fart. Personen är sedan dess försvunnen.

På onsdagen häktades en 23-årig kvinna på sannolika skäl misstänkt för försök till människorov. Samtidigt sitter fyra män, två 20-åringar, en 21-åring, och en 32-åring, anhållna misstänkta för människorov alternativt medhjälp till människorov. Alla fem är hemmahörande i en stad i södra Norrland och ingen är dömd för grövre brottslighet tidigare. Kvinnan har två små barn tillsammans med den misstänkta 32-åringen.

På onsdagseftermiddagen greps ytterligare två personer för inblandning i brottet, enligt Mikael Hedström, presstalesperson för polisen i region Mitt. Gripandet skedde på Öresundsbron.

Häktningsförhandlingen i Gävle tingsrätt på onsdagen tog lång tid, och kvinnan såg samlad ut när hon efter en och en halv timme fick beskedet att hon skulle bli häktad. Hennes advokat, Lars Ståhlberg, frågade om hon hade förstått beslutet, och hon nickade lugnt.

Enligt uppgifter till Arbetarbladet har kvinnan och offret haft en relation med varandra och varit i Gävle tillsammans.

Kvinnan nekar till all inblandning i brottet.

– Hon förnekar alla misstankar, hon förnekar medverkan i det här bortrövandet och hon förstår inte varför hon har blivit häktad, säger Lars Ståhlberg.

Han säger att hans klient är arg.

– Hon mår inte så bra. Men det är liv i henne och hon tänker och hon blir förbannad, så det hade väl kunnat vara värre, säger han.

Utredningen leds av den internationella åklagarkammaren i Stockholm. Åklagaren Elisabeth Hermanrud säger att de fortfarande vill få in vittnesmål från den aktuella kvällen.

– Målsäganden är inte återfunnen, vi har inte påträffat honom, och vi önskar fortfarande komma i kontakt med personer som kan ha gjort iakttagelser, och det gäller då Södra kungsgatan, Hamiltongatan och Slottsparkeringen i Gävle, och det gäller då mellan åtta och nio den fjärde april.

Trots detta vill inte Elisabeth Hermanrud gå ut med något signalement på den försvunna mannen.

– Vi har inte velat gå ut med identitet på målsägande ännu. Vi kommer sannolikt att göra det men vi har inte velat göra det ännu.

Varför då?

– Jag kan inte riktigt gå in på det nu.

Hon är osäker på om de kommer att anträffa den försvunna mannen vid liv.

– Jag vet faktiskt inte det, jag vet inte det, säger Elisabeth Hermanrud.

Åtminstone vissa förhör har kunnat göras med de som sitter anhållna, och dessa kommer sannolikt att begäras häktade de närmaste dagarna. Den ena 20-åringen och 21-åringen är bröder.

LÄS OCKSÅ: Kidnappning i centrala Gävle – 23-årig man bortförd i bil

Mer läsning