Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkan lämnar familjecentralen

/
  • drabbas av besparing. Svenska kyrkans sparbeting gör att de måste dra in på förskollärartjänsten på familjecentralen i Andersberg. På bilden är Lea och Tanja Mustonen som besökte öppna förskolan i november 2009.
  • Thomas Erixon.
  • Åsa Wiklund Lång.

Kyrkan drar sig ur familjecentralen i Andersberg. Därmed försvinner en av två anställda i öppna förskolan. Gävle kommun vet ännu inte hur hålet ska fyllas.

Annons

Heliga Trefaldighets församling drar nästa årsskifte in på förskollärartjänsten på familjecentralen som ett led i ett stort sparbeting.

– Det är en bra verksamhet, och vi har sett det som ett socialt diakonalt uppdrag, men vi har inte möjlighet att fortsätta, säger kyrkoherden Thomas Erixon.

Det är Gävle kommuns barn- och ungdomsförvaltning som ansvarar för öppna förskolan, och även de har en anställd där.

– Men en tjänst räcker ju inte. Vi har inga som helst planer på att lämna öppna förskolan vi också, utan något måste vi göra. Det är en framgångsrik metod, säger Åsa Wiklund Lång (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

– Det kan bli en utökning av personal där för vår del, men det är något som ska utredas under året. Det kanske går att få in någon annan samarbetspartner på någon del.

Förskolläraren som arbetat för kyrkan på familjecentralen har erbjudits omplacering till kyrkans egen förskola på Brynäs, där det finns ett ledigt jobb.

På familjecentralen finns även barnmorskemottagning, barnavårdscentral, förebyggande socialtjänst med mera.

Mer läsning

Annons