Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkovalet i Hamrånge – en generationsfråga

/
  • VALRÖRELSE. Social-demokraterna satsar på att köra traditionell valrörelse inför kyrkovalet på söndag. Så här ser det ut vid partiets valstuga i Gävle. Men i övrigt varierar de politiska partiernas engagemang. I landsbygdsförsamlingarna Järbo, Hedesunda och Hamrånge har partierna i år valt att antingen gå ihop med varandra eller helt avstå från att engagera sig i kyrkopolitiken.

I Hamrånge blir söndagens kyrkoval en generationsfråga.

De äldre, etablerade kyrkopolitikernas samlingslista utmanas av nya, ungdomliga ”Förändringens vind” i en duell mellan två partipolitiskt obundna listor.

I tre församlingar i Gästrikland och Norduppland blir valet ett regelrätt personval eftersom det bara finns en lista att välja, i ett av fallen med bara Socialdemokrater.

Annons

Engagemanget hos de politiska partierna varierar kraftigt inför söndagens kyrkoval. Socialdemokraterna är det parti som satsar hårdast på att ta plats i församlingarna i sitt eget partinamn.

– Vi kör en traditionell valrörelse med valstuga, dörrknackning, möten i stadsdelarna, telefonkampanjer med mera, säger Peter Hasch, ordförande i Gävle arbetarekommun.

Han tycker det är viktigt att partierna fortsätter att engagera sig i kyrkan även efter skilsmässan mellan kyrkan och staten.

– Så länge som Svenska kyrkan har beskattningsrätt måste det också finnas en demokratisk styrning.

Socialdemokraterna ställer upp med egna listor i 18 av de 22 församlingarna i Gästrikland och Norduppland. Centern och Moderaterna ställer i några församlingar upp i eget namn medan man på andra ställen gått ihop i borgerliga samlingslistor.

– På församlingsnivå har vi lämnat det öppet för föreningarna att avgöra hur de vill agera. Allt bygger på att det finns ett lokalt engagemang för den egna bygden och för den egna kyrkan. Det måste finnas eldsjälar, säger Margareta B Kjellin, Moderaternas Gävleborgsordförande.

Sverigedemokraterna går till val i två Gävleförsamlingar medan övriga politiska partier avstår helt från att delta i eget namn. I stället har partisympatisörerna gått ihop i nätverk som exempelvis ”Folkpartister i Svenska kyrkan”. Men i Gästrikland och Uppland är nätverken inte särskilt aktiva ända nere på församlingsnivå.

De etablerade partiernas minskade intresse för kyrkopolitiken har lämnat spelplanen öppen för partipolitiskt helt fristående konstellationer. I Hamrånge blir det i år en tvålisteduell där de i dag etablerade kyrkopolitikernas lista ”För kyrkan” utmanas av ungdomliga ”Förändringens vind” med 34-årige fotbollsspelaren och fritidsledaren Calle Jungsbo som toppnamn.

Det var rädslan att Hamrånge inte skulle få ihop tillräckligt många förtroendevalda för att få fortsätta som självständig församling som fick en grupp yngre människor att blanda sig i kyrkopolitiken.

– Dessutom kändes det fel att det bara skulle finnas en lista att välja, säger 28-årige initiativtagaren Veronica Berggren.

– Vi är yngre personer med nya idéer som vill att kyrkan ska användas mycket mer än vad den gör. Exempelvis för ungdomsverksamhet.

Etablerade ”För kyrkans” 36 år unga toppnamn Malin Van Der Kaaij välkomnar konkurrensen.

– Det är jättebra att det blev en lista till. Jag tror inte att det alltid är en fördel att vara äldre och erfaren. Unga och nya kan ha mycket att tillföra. Men på vår lista har vi en bra spridning både när det gäller ålder och erfarenhet.

Järbo är en av de tre församlingar inom Arbetarbladets spridningsområde där valet är extra lätt. Där finns det nämligen bara en lista att välja. På den samsas Socialdemokrater, Moderater och andra partiaktiva med partipolitiskt obundna.

– Vi jobbar alla för en sak, nämligen för kyrkan. Därför bestämde vi oss för att göra så här inför förra valet. Och det är hur lugnt som helst. Jag brukar själv säga att det är alldeles för lugnt. Men de andra tycker att det bara är bra, skrattar listettan Arne Sundberg.

– Förra kyrkovalet hade vi högst valdeltagande i hela kontraktet fast det var samma situation då. Möjligheten att personrösta gör ju att det bara är att kryssa den man vill lyfta upp.

Även i Hedesunda finns alla kandidater samlade på en enda lista.

Likadant är det i Tierpsförsamlingen Tegelsmora. Men där är alla 15 kandidaterna Socialdemokrater.

Mer läsning

Annons