Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kyrkovalets vinnare i Valbo utmanövrerad

/
  • bedrövad. ”Det kommer som en blixt från klar himmel att man utesluter oss från samtliga ordförandeposter”, säger Hans Blomqvist (ALF) som varit ordförande i Valbo församlings kyrkoråd i fyra år, men som vid årsskiftet puttas ut. Hans Blomqvist anser att personer ska väljas in på en förtroendepost av församlingens medlemmar, och inte på en partiröst.

Det osar bråk inom Valbo församling efter kyrkovalet.

ALF, som sympatiserar med POSK, fick klart flest röster, 45,5 procent.

Men efter valet gick S i kartell med C och M och fick därmed majoritet.

– Stämningen är väldigt tryckt bland både väljare, personal och andra, säger Hans Blomqvist (ALF).

Annons

Hans Blomqvist har varit ordförande i kyrkorådet i fyra år, men vid årsskiftet puttas han ut. I stället tar kartellen över samtliga ordförandeposter inom församlingens kyrkoråd och fullmäktige.

Ingenting har egentligen gått oriktigt till. Ändå bubblar det av upprörda känslor inom Valbo församling. En anledning är att S inte innan valet visade att man tänkte samarbeta med C och M.

– Vi har samarbetat med S tidigare och det har fungerat utmärkt. Därför känns det extra trist att få den här kniven huggen i ryggen, säger Hans Blomqvist.

Har hänt på flera håll

Han menar att detta inte är något specifikt för Valbo församling utan att det har hänt på flera håll i landet.

– Det är ett maktspel. Man vill sätta oss opolitiska på plats. Det kommer att visa sig ha skett på flera håll. Kyrkan styrs fortfarande av politiker och de vill ha kvar makten, säger Hans Blomqvist.

Boel Fredriksson (S) är den som nu tar över ordförandeposten efter Hans Blomqvist. Enligt henne var det självklart att vänta in valresultatet innan man beslutar vilket samarbete som ska bedrivas.

– Får man egen majoritet behöver man ju inte samarbeta. Det är inga konstigheter. Det är sådant man får ta i det politiska spelet. På det här sättet fick vi i S de flesta posterna, säger hon.

Att fortsätta samarbeta med ALF var aldrig något alternativ.

– Det hade vi inte vunnit något på. De hade majoritet och vi ville ha posterna. Jag vill sitta i kyrkorådet för det är där man bedriver verksamheten, säger Boel Fredriksson.

Politiskt obundna stängs ute

Även på ett annat håll i Gävle stängs de politiskt obundna ute. I Maria församling förväntas S gå samman med Borgerlig Samling i Gävle kyrkliga samfällighet och stänga ute POSK som fick flest röster.

– Vi fick flest röster men lika många mandat som S. Därför erbjöd vi oss att dela makten med S för att följa folkets röst, men det tyckte de inte var intressant, säger Roger Bergel (POSK).

Enligt Inga Enocsson (S), ordförande i Maria församlings kyrkoråd, fick de inget bra erbjudande av POSK.

– De ville ha ordförandeposten i kyrkorådet under två år av fyra, men jag har arbetat i 18 år. Det handlar om erfarenheten och det står jag för. Sedan sa de före valet att vi inte är så engagerade och det håller jag inte med om. S är verkligen engagerade och erfarna.

Inga Enocsson förtydligar att Maria församling än så länge bara har en muntlig överenskommelse med de borgerliga och att inget är klubbat före 16 december.

Mer läsning

Annons